Björnö - Värmdö

Vandra i Stockholm

Björnöspåret - 7,1 km


Spåret är 7,1 km långt och går längs småvägar och skogsstigar i ett naturreservat på sydöstra Ingarö. Naturreservatet sköts av Skärgårdsstiftelsen och längs med leden finns det torrklosett, dricksvatten, raststuga och tältplats. Märkning: träskyltar. Spåret utgår från parkeringsplatsen i reservatets västra del. I närheten av parkeringen finns även ett mullespår, en sandstrand (Torpesand) samt en tillgänglighetsanpassad snorkelled. Björnö ligger nära Björkvik havsbad där det finns en servering.

11 km vandring på Björnö

Min vandring på Björnö Naturreservat Värmdö

Betyg 4
Den 26 september åkte vi till Björnö naturreservat för att vandra efter Karin Innings bok - Vandringsturer i Stockholm - som man kan köpa hos vildmarksbiblioteket. Vandringen är på totalt 11 km och vi har loggat turen med hjälp av iPhone och runkeeper.com.

Det är roligt att vandra efter Karins böcker. Beskrivningarna är så annorlunda mot andra vandringsböcker. Ibland skall man ta till vänster efter stora stenen, ibland skall man hålla utkik efter en skylt och sedan svänga höger. Roligt, lite spännande och kan varmt rekommenderas.
Björnö naturreservat ligger längst ut på Ingarö i Värmdö kommun. Reservatet är av typisk skärgårdsnatur och skogarna består mest av hällmarkstallskog. Många kommer till Björnö under sommarmånaderna eftersom det finns gott om fina klippor och jätte fina sandstränder som gör att man tror att man begett sig utomlands.

Vi parkerade bilen på den stora parkeringen och plockade upp boken för att följa i Karins spår vilket ledde oss direkt ut mot klipporna. Här tog vi dagens första catch bland klipporna.
Vid Stora sand stannade vi till en stund för att njuta av den vita stranden och tystnaden.
Här är det nog gott om människor på sommaren. Idag var det bara vi och en annan familj på stranden.

Vi passerade båtklubben och följde de orangea markeringarna fram till utkikstornet. Här var det dags att ta dagens andra catch.

 Efter ännu en stunds vandring var vi framme vid Ramsviken. Vi gick ner till den lilla sjöboden för att söka lä från vinden (det blåste och var rätt kallt för årstiden). Här var det perfekt att äta lunch. Vi drog igen dörren och plockade fram maten som tillagades på stormköket. Väggarna var klädda med berättelser och foton om Ramsviken. Det var rolig läsning under lunchen. Tänk vad slitsamt det var att bo här förr i världen. Ingen väg fram till gården och barnen fick åka båt och vandra lång väg för att komma till skolan.

Här vid Ramsviken är det tillåtet att tälta.

Efter Ramsviken passerade vi Trollsjön, Björnös enda sötvattensjö som rekonstruerats av Skärgårdsstiftelsen så sent som 1995 efter att den torrlagts för att ge plats åt nybebyggelse.
Vid Norrvik stötte vi på några turister från Polen som gått vilse på ön. De hade ingen karta med sig så de fick en karta av oss. Eftersom de knappt förstod någon engelska så blev det lite peka och rita innan de förstod vart de var och vart de skulle för att kunna åka in till Stockholm med bussen.
Sen var det dags att ta en extra sväng ut på Näset. Här stötte vi på jätte söta Highland cattle kor som betade fridfullt vid grillplatsen.

Efter näset var det dags för oss att bege oss tillbaka till parkeringen och bilen.
En mycket vacker dag som avslutades med Thaimat som sonen lagat färdigt lagom tills vi kom hem.