Södra Hällarna Gotland

Vandra i Sverige

Vandring på Södra Hällarna, Visby, Gotland

Finns det vandringsleder på Gotland? Ja det gör det faktiskt!

Södra Hällarna är ett natur- och friluftsområde i södra Visby som tidigare var ett militärt skjutfält. Här finns branta klintar, fossilrika stränder, orkidéer och vinddrivna tallar. Ett naturskönt område inom gång- elller cykelavstånd från centrala Visby.

Området sträcker sig från Kneippbyn till området ovanför Visby hamn och Färjeleden. Här har man en vid utsikt över Högklint i söder ända bort till Domkyrkan och Snäck i norr.

I Augusti 2017 var jag en vecka på Gotland med min sambo Fredrik och våra två hudnar taxen Norma och schäfern Kosmo. Min sambo jobba några dagar i Visby och då passade jag och taxen Norma på att ge oss ut på egna äventyr och utforska vandringsområdena runt staden.

Jag och Norma valde att följa Klintstigen som slingrar sig längs med havet och totalt belv det 6 km vandring för oss två på Södra Hällarna.

Eftersom vi bodde på Scandic i Visby så hade vi promenadavstånd från hotellet till entrén för Södra Hällarna.

Heden hålls öppen av betande får och taxen Norma var i jaktmode och spanade efter kaniner under hela vår vandring. Måste väl nämna att taxen Norma är galen i rådjur, kaniner och katter. Antar att det är rätt vanliga favoriter när man är liten jakttax. Under vandringen såg vi bara en kanin, men Norma kände lukten av betydligt fler.

Att vandra på Södra Hällarna kan jag varmt rekommendera! En citynära vandring med många finan lägerplatser.