Landträskdammen  

Vandra på Gotland

januari 2022 

  • Längd 1,5 - 2 km
  • Tid ca. 30 min
  • Lättvandrat med bred vall att gå på
  • Parkering precis vid vägen och sjön

I natt drog stormen in över Gotland

Idag inledde vi dagen med en vandring runt Landträskdammen, Gotland. 

Att vi vaknade här var en ren slump eftersom där vi parkerat för natten höll på att blåsa bort i stormen som drog in! 06:00 i morse fick vi nog. Vår husbil gungade och skakade och vi trodde på riktigt att takluckan skulle slitas bort. 

Vi sov ryckigt hela natten och tillslut bestämde vi oss för att flytta oss från kusten längre in i landet. Under flytten såg vi en skylt med fågelsjö och styrde hit. Vilken skillnad på storm. Här kunde vi sedan lugnt somna om innan vi vaknade runt 09:00 och åt frukost. 

Om dammen

Landträskdammen ligger ungefär en kilometer söder om Lummelunda kyrka. Landträsk var ursprungligen en större sjö, som torrlades i samband med utdikningarna av Martebomyr vid mitten av 1800-talet. På den uttorkade sjöbottnen anlades 1976 en 20 hektar stor bevattningsdamm (som sommartid används för bevattning av intilliggande åkermarker). 

Redan ett par år efter den stod färdig började vass och bredkaveldun att etablera sig på allvar i dammen, och därmed skapades förutsättningar för ett rikt fågelliv. I dag häckar minst ett dussintal fågelarter i Landträskdammen och ytterligare många fler uppträder tillfälligt här. 

Vår promenad runt dammen

Efter frukost i vår husbil behövde hundarna en promenad. Perfekt här vid dammen! 

Vår promenad runt dammen tog ca 20 min och jag gissar att det var 1,5-2 km. 

Det fanns ett fågeltorn på västra sidan som vi naturligtvis inspekterade.