Dalby Söderskog Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Dalby Söderskog Nationalpark

Jag besökte Dalby Söderskogs Nationalpark den 14 juni 2014.

Dalby hage med nationalparken Dalby Söderskog och reservatet Dalby Norreskog ligger en mil öster om Lund i utkanten av Dalby. Parkeringen ligger i nationalparkens södra del och nås via en avfart från väg 16 mellan Lund och Dalby.

I närheten av nationalparken ligger naturum Skrylle. Vandringstigen Skryllestigen (3,5 km) går från Dalby Söderskog till friluftsområdet Skrylle där naturum ligger.

Nationalparken Dalby Söderskog bildades 1918 för att bevara vad man då beskrev som en sydsvensk lövskog. I själva verket har Dalby Söderskog varit både skog och en trädklädd betesmark. Vid början av 1900-talet låg här en pelarsal av ek och bok med grönskimrande matta.
Nationalparken är som vackrast om våren. Den intensiva, nästan exotiska, vårblomningen med mattor i gult och vitt gav ett imponerade intryck när vi besökte parken. En nästan tropisk skog som imponerade trots sina ynka 36 hektar.

Det finns torrtoa vid parkeringen. Vill man grilla får man ta sig till Skrylle där det finns gott om eldplatser (varav vissa måste bokas i förväg).