Gästrikeleden

27 mil markerad vandringsled - Vandra i Sverige - Hike in Sweden

Gästrikeleden

31000 besökare varje månad helt gratis! - stötta vandringstjejen.se - swisha bidrag 0709197185


27 mil markerad vandringsled runt Gästrikland + anslutnings- och tvärleder

Mitt besök i Färnebofjärdens Nationalpark samt en kort vandring på Gästrikeleden
Vi parkerade bilen vid Naturrum i Gysinge som ligger i norra delen av Nationalparken.
Tyvärr hade själva Naturrum stängt för dagen men vi tog en kort vandring längs med Gästrikeleden bort till vindskyddet som ligger väster om Naturrum. Här skrev vi en notering i gästboken.Vindskyddet väster om Gysinge är lätt tillgängligt, nybyggt och med tak över eldstaden. Här kan man sova gott både regniga och kalla nätter.

 Efter besöket vid vindskyddet och Naturrum tog vi bilen bort till det vackra Nötholmen. Här finns ett jätte fint beläget vindskydd och Dalälven passerar i strid ström.
Besöket i Nationalparken samt vandringen längs med Gästrikeleden blev inte jätte långt denna gång eftersom vi tidigare under dagen fick kämpa så hårt med vårt besök vid Gästriklands topp Lustigknopp (läs mer om det i förra bloggen).
Planer smids redan för en något längre framtida paddeltur i Färnebofjärdens Nationalpark.
Eftersom vi klämde in Gästriklands topp (Lustigknopp), Färnebofjärdens Nationalpark samt Gästrikeleden på en dag var det nu dags för oss att åka hem till våra väntande tonåringar där hemma.
En mycket rolig och intensiv dag var till ända!

Här hittar du kartor och mer info om Gästrikelden

Sträcker sig:
Älvkarleby - Östfärnebo - Hofors - Kungsberg - Jädraås - Lingbo
Älvkarleby - Hemlingby - Högbo - Brattfors - Jädraås - Lingbo

Ansluter till:
Hälsingeleden vid Mosjön
Upplandsleden vid Älvkarleby
Bruksleden vid Avesta

Om leden
Gästrikeleden består av 27 mil markerad vandringsled och tar dig runt i Gästriklands natur och kulturhistoria. Utmed den södra delen upplever du exempelvis Dalälvens generösa natur med flera naturreservat och Färnebofjärdens Nationalpark. Längs hela leden ser du spår av järnhanteringens betydelse för denna del av landet. Du får se att begreppet Järnriket Gästrikland verkligen är befogat.

 Att vandra i naturen ger dubbel positiv verkan. Längs Gästrikeleden upplever du intressanta och avstressande möten med natur- och kulturmiljöer. Samtidigt får du röra på dig och får motion.
Gästrikeleden är en vandringsled runt landskapet. Den första delen var klar 1975 och den färdiga leden invigdes 1986.

Anslutning till andra leder

Från Jädraås går en led till Lingbo (ca 40 km) som vid Åmot ansluter till Hälsingeleden.

Vid länsgränsen söder om Gävle fortsätter Upplandsleden.
Fäboleden är en "tvärled" mellan Högbo och Kungsfors (ca 25 km) Lenåsleden går från Fäboleden vid Blankas fäbod till Mårtensklack(ca 9 km).
Genom en "tvärled" vid Rönnåsen bildas Rönnåsrundan (ca 15 km). Efter Kungshögsleden väster om Österfärnebo finns ett utsiktstorn (ca 9 km).
Rundleden är ca 27 mil och totalt är det 36 mil vandringsled.
På Gästrikeleden kan du på ett tryggt sätt vandra i naturen utan att komma vilse. Orange markeringar på träd och stolpar samt pilar och skyltar borgar för detta. Kommunerna är huvudmän för leden.

Fyra etapper
Gästrikeleden är uppdelad på fyra etapper som inklusive tvärleder och anslutningsleder finns beskrivna i informationsfoldern, pdf-fil på denna sida.
Etapp 1 Hemlingby - Gysinge
Etapp 2 Gysinge - Hofors
Etapp 3 Hofors - Kungsberg - Rönnåsen
Etapp 4 Rönnåsen - Högbo Bruk - Hemlingby