Gästrikeleden

27 mil markerad vandringsled - Vandra i Sverige - Hike in Sweden

Gästrikeleden

27 mil markerad vandringsled runt Gästrikland + anslutnings- och tvärleder

Sträcker sig:
Älvkarleby - Östfärnebo - Hofors - Kungsberg - Jädraås - Lingbo
Älvkarleby - Hemlingby - Högbo - Brattfors - Jädraås - Lingbo

Ansluter till:
Hälsingeleden vid Mosjön
Upplandsleden vid Älvkarleby
Bruksleden vid Avesta

Sträcker sig:
Älvkarleby - Östfärnebo - Hofors - Kungsberg - Jädraås - Lingbo
Älvkarleby - Hemlingby - Högbo - Brattfors - Jädraås - Lingbo

Ansluter till:
Hälsingeleden vid Mosjön
Upplandsleden vid Älvkarleby
Bruksleden vid Avesta

Om leden
Gästrikeleden består av 27 mil markerad vandringsled och tar dig runt i Gästriklands natur och kulturhistoria. Utmed den södra delen upplever du exempelvis Dalälvens generösa natur med flera naturreservat och Färnebofjärdens Nationalpark. Längs hela leden ser du spår av järnhanteringens betydelse för denna del av landet. Du får se att begreppet Järnriket Gästrikland verkligen är befogat.

 Att vandra i naturen ger dubbel positiv verkan. Längs Gästrikeleden upplever du intressanta och avstressande möten med natur- och kulturmiljöer. Samtidigt får du röra på dig och får motion.
Gästrikeleden är en vandringsled runt landskapet. Den första delen var klar 1975 och den färdiga leden invigdes 1986.

Anslutning till andra leder

Från Jädraås går en led till Lingbo (ca 40 km) som vid Åmot ansluter till Hälsingeleden.

Vid länsgränsen söder om Gävle fortsätter Upplandsleden.
Fäboleden är en "tvärled" mellan Högbo och Kungsfors (ca 25 km) Lenåsleden går från Fäboleden vid Blankas fäbod till Mårtensklack(ca 9 km).
Genom en "tvärled" vid Rönnåsen bildas Rönnåsrundan (ca 15 km). Efter Kungshögsleden väster om Österfärnebo finns ett utsiktstorn (ca 9 km).
Rundleden är ca 27 mil och totalt är det 36 mil vandringsled.
På Gästrikeleden kan du på ett tryggt sätt vandra i naturen utan att komma vilse. Orange markeringar på träd och stolpar samt pilar och skyltar borgar för detta. Kommunerna är huvudmän för leden.


Här hittar du kartor och mer info om Gästrikelden

Fyra etapper

Gästrikeleden är uppdelad på fyra etapper som inklusive tvärleder och anslutningsleder finns beskrivna i informationsfoldern, pdf-fil på denna sida.
Etapp 1 Hemlingby - Gysinge
Etapp 2 Gysinge - Hofors
Etapp 3 Hofors - Kungsberg - Rönnåsen
Etapp 4 Rönnåsen - Högbo Bruk - Hemlingby

Högbo Bruk mars 2022 - Etapp 8

Vi åkte med vår plåtis/husbil till Högbo Bruk för att åka skidor och vandra. Det kan man ju tycka är konstigt men i mars går det faktiskt att göra båda delar. I Högbo Bruk finns ett konstfruset längdspår så när det börjar töa i skogen så kan man faktiskt fortfarande åka där. Fredrik och Bruno behöver träna inför polis-SM i draghund så då var Högbo Bruk perfekt. Vi bokade en ställplats med el. Något vi egentligen inte hade behövt att göra eftersom man får stå på parkeringen för 100,- per natt. Det kommer vi att göra nästa gång. 

Man får bra åka med hund i spåret efter 20:00 på vardagar så vi körde vår husbil dit direkt efter jobbet på fredagen. 

På lördagen vandrade vi Dammsjön Runt på 3,5 km som är en kort men njutbar energikick där du går på stigar och då också bitvis vandrar på Gästrikeleden.

Färnebofjärdens Nationalpark 2012 - Etapp 1

Mitt besök i Färnebofjärdens Nationalpark samt en kort vandring på Gästrikeleden
Vi parkerade bilen vid Naturrum i Gysinge som ligger i norra delen av Nationalparken.
Tyvärr hade själva Naturrum stängt för dagen men vi tog en kort vandring längs med Gästrikeleden bort till vindskyddet som ligger väster om Naturrum. Här skrev vi en notering i gästboken.Vindskyddet väster om Gysinge är lätt tillgängligt, nybyggt och med tak över eldstaden. Här kan man sova gott både regniga och kalla nätter.

 Efter besöket vid vindskyddet och Naturrum tog vi bilen bort till det vackra Nötholmen. Här finns ett jätte fint beläget vindskydd och Dalälven passerar i strid ström.
Besöket i Nationalparken samt vandringen längs med Gästrikeleden blev inte jätte långt denna gång eftersom vi tidigare under dagen fick kämpa så hårt med vårt besök vid Gästriklands topp Lustigknopp (läs mer om det i förra bloggen).
Planer smids redan för en något längre framtida paddeltur i Färnebofjärdens Nationalpark.
Eftersom vi klämde in Gästriklands topp (Lustigknopp), Färnebofjärdens Nationalpark samt Gästrikeleden på en dag var det nu dags för oss att åka hem till våra väntande tonåringar där hemma.
En mycket rolig och intensiv dag var till ända!