(7) Penningby - Vigelsjö, 22 km

Vandra på Roslagsleden

Grovsta (Penningby) - Vigelsjö,

21 km

  • Betyg 4
  • Vi delade upp etappen på två vandringar (se nedan)
  • Vid kyrksjön i Frötuna passerar man en rastplats innan man kommer in i Norrtälje

OBS! Ledupphåll vid Fäglasjön (2018) - ett par kilometer mellan Länna och Sågen är det ett uppehåll i Roslagsleden och ledmarkeringar och skyltar finns inte längre på denna sträcka. Det vindskydd som fanns på sträckan vid Fäglasjön är också borttaget.

Grovsta (Penningby) - Norrtälje

Vi gick inte ända fram till Vigelsjö utan får göra det någon annan gång. Tiden tog slut och det blev mörkt.  Från Grovsta följer Roslagsleden vägen mellan Penningby och Finsta och passerar Penningby slott, som är Roslagens märkligaste medeltidsborg. Slottet visas under sommartid och är inte längre bebott. Under vandringen mot Norrtälje finns många intressanta ställen att studera närmare, bl.a. Länna kyrka, Fägla och Frötuna.

Norrtälje - Vigelsjö

Nu har vi fortsatt Roslagsleden till Vigelsjö den lilla biten vi hade kvar. Vi startade ungefär där vi slutade , en bit utanför Norrtälje och gick sedan in mot staden. Vi gick längs havet och hamnen och in i centrum. På vägen eldade vi (väldigt nära centrum) och åt lunch. Efter centrum längs Norrtäljeån fortsatte vi till Vigelsjö Naturreservat och till slut framme på slutet av Roslagsleden. Vigelsjö Gård.

När jag vandrade de första etapperna på Roslagsleden 2005 (dommarudden till Norrtälje) hade man ännu inte dragit leden vidare till Grisslehamn. Jag var med och pratade med projektledaren för dragningen av nya delen. Ett roligt samarbete.