Hällingsåfallet

Vandra i Jämtland

Om Hällingsåfallet

Längd: 5 km tur och retur.

Svårighet: lätt

Karta över leden hittar du här till höger ->

Hällingsåfallet är ett 40 meter högt vattenfall som ligger i Strömsunds kommun i Jämtland. Vattnet sprutar ner i Sveriges längsta kanjon. På vintern bildas väldigt spännande och underliga isblock med konstiga former. Luftfuktigheten är mycket hög. Det ä dimmigt runt fallet. Det finns vissa mossor och lavar som behöver den fuktiga dimman för att växa och leva ett bra liv i närheten av fallet.

Vi besökte Hällingsåfallet i samband med vår resa på Vildmarksvägen och kom fram till fallet efter att vi besökt Stekenjokk. Vi parkerade längst upp på vägen men om vi gör om besöket vid fallet så kommer vi att parkera vid den första parkeringen och vandra längs med Hällinså kanjon upp till själva fallet. En vandring på ca. 5  km T/R

Vandringsleder och rastplatser

Vid parkeringen i slutet av bilvägen finns en rastplats. Här finns ett dass samt information om naturreservatet. En gångväg leder fram till vattenfallet. Här kan du sitta på bänkar vid bord och elda.

En spännande promenad

En dryg kilometer innan man når parkeringen ligger rastplatsen Hällarna. Här finns vindskydd och platser där du kan elda. Det går en brant stig efter ån upp till Hällingsåfallet. Stigen kan vara jobbig att promenera men ger en fin upplevelse av Hällingsåns kanjon. Vintertid kan det vara svårt att ta sig till reservatet och vattenfallet.

Hitta hit

Det är skyltat till Hällingsåfallet från vägen som går från Gäddede och på södra sidan av Hetögeln. Det går att komma antingen från Gäddede eller österifrån, längs södra sidan av Vattudalen.

Bilder från vårt besök vid Hällingsåfallet 2021

Bilder från vårt besök vid Hällingsåfallet 2018