Chamonix, Glacier des Bossons

Vandra i Frankrike

Chamonix Glacier des Bossons

Glacier des Bossons (Chamonix) 8 Juli 2012

Historisk vandring till Les Bosson glaciären i Chamonix
När vi vaknade idag hängde regnmolnen tunga över alperna. Det gick inte att se en enda topp. Jaha, vad skulle vi göra idag?

Vi tittade igenom de kartor över Chamonixdalen vid ägde och konstaterade att en vandring upp till glaciären Les Bosson på 1400 meters höjd var det som passade bäst idag.

Byn Les Bosson ligger söder om Chamonix center (man passerar Mont Blanc tunneln).

Vi valde att parkera bilen strax ovanför liftstationen i Les Bosson. Man kan även åka lift upp till Glaciären men det känns faktiskt som lite fusk eftersom det inte är en speciellt lång vandring upp. Vi valde att ta vägen till höger upp för att sedan välja att vandra den brantare vägen ner för berget ner.

Efter en rätt snabb uppstigning kom vi fram till Chalets des Pyramides.
Under de sista 5 minuternas promenad upp till utsiktsplatsen för glaciären kan man ta del av en utställning där det berättas om glaciärens fascinerande histioria.
Här från Chalets des Pyramides och vidare upp till porten för de höga alperna vandrade J. Balmat och Dr Paccard när de gjorde den första bestigningen av Mont Blanc 1786.
Väl upp vid utsiktspunkten fick vi en magnifik utsikt ut över glaciären. Här passade vi även på att äta vår lunch.

 Vi stannade till vid Chalets des Pyramides på väg ner för den obligatoriska ölbilden.....
Den väg vi valde att vandra ner till vår bil är den som går till höger om liftens toppstation. Den snirklar sig brant ner för berget.

Detta är en lätt vandring som passar alla, gammal som ung!