Rådjursjakt i Rosersberg

13 okt 2018

Idag har vi jagar rådjur i Rosersberg med vår tax Kolmilans Norma som är Svensk Jaktchampion.

Vi träffade alla i jaktlaget kl07:30 vid Rosersbergs Jaktskytteklubb. Efter lite kaffe delades passen ut. Idag gick jag och Fredrik i drevet tillsammans med Norma. Var riktigt skönt att inte sitta på pass för en gång skull och få röra lite på kroppen. Totalt blev det 1,3 mil i benen efter dagens 3 såtar.

I såt 1 fick Norma upp spår efter 10 min. Det blev ett fint drev som va...rade i 50 min. Tyvärr inget rådjur skjutet eftersom det var en get som ställde av ett kid. Men det blev en fin jakt för Norma som söker av terrängen väldigt bra.

Efter såt 1 var det dags för fika. Fredrik och jag åt macka, ägg och drack kaffe.


I såt 2 var det jag, Perra och Stefan med stöthund som gick i drevet. Här såg vi inga djur alls.

I såt 3 gick jag och Fredrik igen i drevet med Norma. Taxen söker av områden bra och var 200-300 som längst från oss när hon sökte. Tre gånger kom hon tillbaka till oss resultatlös i sitt sökande efter rådjur. Vi rörde oss hela tiden söder ut i såten. Till slut. Efter 1 timme fick hon äntligen spår på ett rådjur och drevet var igång. Drevet passerade några av skyttarna men ingen tyckte att det fanns tillfälle för skott (hagel). Efter 30 min drev fångade vi in taxen. Det fick räcka för idag.

En väldigt trevlig och varm oktoberdag eftersom det här hos oss är 20 grader varmt.

Jag hade för mycket kläder på mig och svettades kopiöst när jag gick i drevet. Men hellre det än frysa. De kalla dagarna kommer de med!

Att jaga innebär vänskap over generationer och kön

Att jaga är så mycket mer än att ta kål på ett djur. Vänskap, planering, meditation, motion, säkerhet, reflektion, observation, naturen, väder, skratt, umgås på lika villkor vare sig du är ung, gammal, kvinna eller man. Se hunden göra det arbete som den är till för.

Att äta ekologiskt och närodlat är en viktigt del av varför vi jagar. Djuren har fått leva i frihet hela sitt liv och vi jagar aldrig mer än vad vår familj äter upp.

Sist men inte minst fikaoch en värmande eld i skogen.