1. Björkhagen till Skogshyddan

8 km

(1) Björkhagen-Skogshyddan 8 km

Här startar vad som sannolikt är Europas mest omfattande vandringsled.

Sörmlandsleden som slingrar sig genom landskapet Södermanland i ca 100 mil.

Start: N 59°17.513' E 018°07.012'. Ingen parkering.
Vatten: Källa vid Sandasjön - N 59°16.588' E 018°11.220'

Från Björkhagens tunnelbanestation går Sörmlandsleden österut över Malmövägen förbi Markuskyrkan och in i en björkallé ut i Nacka friluftsområde.

Det närmaste området har ett så rikt fågelliv, intressant växtlighet, geologisk särart och så många kulturhistoriska objekt att det utgör en tummelplats för forskning och akademisk undervisning. Stockholmaren är att gratulera till att på så nära håll ha tillgång till en så variationsrik natur.

På den här etappen når man på lättgångna stigar fram till många oftast badvänliga sjöar. Till den första, Söderbysjön är det ca 2 km. Därefter upplever man en fin utsikt över sjön och kommer sedan fram till en geologisk sevärdhet, en sprickdal som förbinder Altasjön med Söderbysjön. Dalgången ned mot Ulvsjön erbjuder sedan den botaniskt intresserade mycket att studera.

Den som vill korta av vandringen eller starta den vid Kolarängen kan ta bussen vid väg 260, annars fortsätter leden mot Sandasjön, där friskt källvatten rinner rakt ut från rullstensåsen. 300 m bortom källan har man funnit en stenåldersbosättning, tyvärr syns inte mycket av den. Stanna till vid naturreservatet strax hitom den brunvattenfärgade Strålsjön, där bjuder naturen på vacker hällmarksskog, raviner och klippor.

Från Skogshyddan är det ca 15 minuters vandring utmed Erstaviksvägen till busshållplatsen Bäckalidsvägen, se karta.

Betyg 5