Roslagsleden

19 mil lång vandringsled med start i Danderyd, Stockholm

Roslagsleden - 19 mil lång

Jag har vandrat hela Roslagsleden från Danderyd till Grisslehamn. 

Leden går mellan Danderyd - Norrtälje - Grisslehamn

Jag har gått hela Roslagsleden och rekommenderar den starkt eftersom det är nära till Stockholm. Jag vandrade inte leden i ett sträck utan valde att vandra den etappvis, dvs. ungefär en etapp varje helg under ett år. Roslagsleden är 19 mil lång och startar i Danderyd och slingrar sig sedan norrut genom Norrtälje med slut i Grisslehamn.  Roslagsleden är en del av Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige.

Leden går genom vacker och delvis orörd roslagsnatur med många badmöjligheter. Det är lätt att ta sig till Roslagsleden med kollektiva trafikmedel, och på ett drygt 20-tal platser stannar bussar och tåg på bekväma avstånd. På flera ställen finns också bra parkeringsmöjligheter i anslutning till leden.

Till den "nya sträckningen" från Norrtälje till Grisslehamn var jag med och gav råd till projektledaren för sträckningen.

 • Längs leden finns många vindskydd med möjligheter till övernattning. Jag har tagit foto på dem så man lätt ska kunna se hur de ser ut.
 • Stugor för övernattning finns vid Domaruddens friluftsgård och Grevinnans Rå.
 • Ett infomrmationshäfte kan du ladda ner här nedan där etapper är utsatta. Detaljerad karta måste beställas separat.

Hur får man tag på vatten?

 • Etapp 1 finns det bla vatten vid badet vid Rösjöbadet.
 • Etapp 2  hittar du vatten vid Karby Gård (jag knackade på och frågade).
 • Etapp 3 hittar du vatten vid Össeby IP, i Brottby finns livsmedelsbutik, bensinstationer, bibliotek och servering, vatten vid golfbanan. Jag fick vatten hos ICA i Brottby.

 • Etapp 4 kan du få vatten vid Dommarudden, Brollsta golfbana med 18-hålsbana, 9-hålsbana och golfrestaurang. 
 • Etapp 5 Wira Bruk, här finns parkering och toaletter.

 • Knacka på hus längs med vägen om det krisar.....
 • Sjöar finns det vid varje etapp. Jag använder mig av Mini Sawyer vattenfilter. Kostar ca. 300,-.
 • Etapp 9 Livsmedelsbutik i Älmsta och Sandviks Camping

Första delen sträcker sig från Danderyd till Norrtälje och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Längs Roslagsleden finns gott om kulturella sevärdheter. I samarbete med markägare i norra delen av Norrtälje kommun finns nästa etapp av Roslagsleden. Sträckningen är mellan Vigelsjö i Norrtälje och Grisslehamn för att koppla ihop Roslagsleden med vandring på Åland och Finland.

Den nya sträckningen mellan Norrtälje och Grisslehamn, som invigdes den 13 juni 2009, går från Vigelsjö camping, genom Färsna, Gräfsta, Roslagsbro, Brölunda, och Söderby Karl. Förbi Rådasjön genom Flottskär, Brevik, Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn, Havsängen, Nothamn, Havsskogen, Tullviken via Kvarnviken, Havstomta, Klämmesudden till Alberts skrivarstuga, Kalaset och Albert Engströmsmuseet.

Kartor och guide över Roslagsleden finns till försäljning på Visit Roslagen/ Turistbyrån i Norrtälje, tel.0767- 650 660