Galdhöpiggen, Norge

Galdhöpiggen 2469 m ö.h

Galdhöpiggen, Norge

Galdhöpiggen 2469 m ö.h

Betyg 5
Lätt till medelsvår toppbestigning
Vandringstid 7 timmar (tor)
Gratis vandringskartor i Norge: https://ut.no/kart

Norra Europas högsta berg Galdhöpiggen besteg jag sommaren 2004.


Galdhöpiggen är inte så svår att komma upp på. Det är bara orken och uthålligheten som krävs eftersom vandringen tar ungefär 7 timmar t/r. När jag var på väg mot toppen mötte jag en famlilj där minsta barnet var 4ra år. Hon hade vandrat hela vägen själv förutom en liten bit då pappan bar henne på axlarna.

2469 möh och därmed Norges högsta berg. Från Spiterstulen en oändligt långt uppförsbacke. Efter att Keilhaustoppen har nåtts kan du vila några meter i nedförsbacken. Därefter den sista lite brantare snöbacken mot toppstugan.

När du hasat dig upp på toppen kan du ta en fika i den läckra stugan och njuta av en vacker utsikt. Galdhöpiggen är liksom Besseggen mycket populär. Hemvägen bör vara ganska så bekant då det är samma väg som upp.

Värt att veta:
Är du erfaren fjällräv går det säkert bra att tälta men annars kan du lämna kvar tältet vid Spiterstulen. 1850 blev toppen bestigen för första gången. J.Arnesen, J.Flaaten och Steinar Sulheim stod för bedriften.

Stuginfo:
Spiterstulen - 1106 möh
Betjänt privat hytta med 200 bäddar.
Säsong: början av mars till mitten av oktober.
Mycket fint ställe omgivet av Norges två högsta berg.
Hemsida: www.spiterstulen.no
Email: post@spiterstulen.no
Telefon: 61 21 14 80
Fax: 61 21 19 72


Är det möjligt att bestiga Glittertind och Galdhöpiggen utan stegjärn?
Det är inga problem. Oftast är det snö och det kan bli lite halt. Ett större problem är istället solen (varmt väder). Om det är varmt så faller man igenom det bärande ytlagret och det kan vara lite småjobbigt att gå med snö upp till skrevet hela tiden. Därför kan damasker etc vara bra att ha om ni går middagstid i fint väder. Men startar ni tidigt på morgonen innan solen hinner värma snön så är detta inget problem.

Guidade turer till toppen:
https://www.norgeaventyr.se/aktivitetlandoluft.asp?id=1
Bestig Nordens högsta berg via en glaciärtur på Styggebreen.
Turen är nästan för alla och den är inte svår men ganska jobbig och startar vid en bilparkering på 1850 m och går till toppen på Galdhöpiggen (2469 m). När glaciären Styggebreen korsas så knyter guiden in alla i repet. På toppen av Galdhöpiggen ligger en liten hytta, där kan du köpa varm eller kall dryck, choklad, vykort och märken.
Turen tar totalt ca 6 timmar, inkluderat en stund på toppen.
Tänk på att det kan bli dåligt väder och ta med ordentliga kläder.
När: dagligen, juli-september
Ingår i priset: guide och glaciärutrustning
Minimiantal: inget
Minimiålder: 7 år
Krav: vindtäta/vattenavstötande och varma kläder, vandrarkängor, vantar, mössa, solglasögon, solskyddsfaktor, mat och dricka.

Norge är verkligen nordens vandringsland nr 1.
Gratis vandringskartor i Norge: ut.no/kart
Ut.no är ungefär som vårt STF men de erbjuder även gratis vandringskartor. Något man verkligen önskar att STF skulle ta efter.