Store Mosse Nationalpark

30 Nationalparker i Sverige

Store Mossen Nationalpark


Läge: Nordväst om Värnamo i Gnosjö, Vaggeryds och Värnamo kommuner, Jönköpings län.
Vandringar: Det finns 30 kilometer vandringsleder i nationalparken


Färdtips:
Nationalparken är lätt att nå från alla håll. Parkeringar och utsiktsplatser finns vid Björnakullen och Horssjön.
Från entrén och informationscentralen vid Kävsjön leder en stig ut till två fågeltorn, varav ett är handikappanpassat.
Svänös och Lövös raststugor kan användas för enstaka övernattningar. Det finns 30 kilometer vandringsleder i nationalparken. En går runt Kävsjön, en annan på Rocknarna över myren till Björnakullen.

Information om nationalparken:
Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar ett landskap med ursprunglig karaktär. Här ligger också Kävsjön, en av landets berömda fågelsjöar.
Store Mosse är Sydsveriges största myrområde. Stormyren är den mest ursprungliga naturtypen som finns i södra Sverige.

Mitt besök i Nationalparken:

Eftersom vi anlände till Skillingaryd kvällen innan tog vi in på Hotell Småland som ligger nära Nationalparken.
Vi inledde besöket med att vandra runt i omgivningarna kring Naturrum. Vi hann med ett par kilometers vandring innan de öppnade för dagen på Naturrum.
 
Efter besöket vid Naturrum tog vi oss vidare till Östra Rockne för att försöka ta oss ut på den riktigt fina mossen. Här är mossen nämligen så vidsträckt att man ser horisonten. Det är en mäktig känsla.

Vi var lite tveksamma till om det skulle fungera eftersom det var så blött ute. Allt gick bra ända fram till rastplatsen innan själva stormossen. Sen blev det blött och spängerna låg under vatten. Vi tog oss ut en bit men sen var det stopp. Ett par fina bilder fick vi i alla fall till innan vi fick vända tillbaka.

Tur i oturen att det tog stopp där det gjorde för sen kom snöovädret. Det var även dags för oss att ta oss vidare till nästa Nationalpark i Småland innan vi skulle hem till våra ungdomar för kvällen.