Bygga lådbil med barn

Äventyr med barn

Bygga lådbil - Sixten 9 år

Sommaren 2018 byggde Sixten 9 år en lådbil tillsammans med sin pappa Fredrik.

Att lära sig hantera en lådbil är både roligt och nyttigt och ger barnen god övning i att styra och manövrera ett lagom stort fordon. Lådbilen är förmodligen det mest klassiska av alla hemsnickarobjekt. Den här är en välgjord, men enkel variant.

Till hjul använde Fredrik och Sixten hjulen från en skrotad gräsklippare men det går lika bra att använda sig av hjulen från en gammal barnvagn eller köpa jul hos tex Biltema eller Jula.

Säkerheten är dock förstås viktig och därför var det Sixtens pappa som för det mesta höll i borren. Skruvdragaren manövrerade Sixten galant. 

För att komma igång är det rekommenderat att använda en ritning för att få lämpliga mått på alla lådbilens delar. Så gjorde i och för sig inte Sixten och hans pappa. De pratade om hur den skulle se ut och sedan gjorde de sig en ritning i huvudet. Materialet de använde sig av hade vi redan hemma i garaget.

Jag kan väl inte påstå att Sixten var helt fokuserad på uppgiften hela tiden. Kolla bilderna nedan!

Tips & råd

  • Satsa på bra hjul.
  • Sätt alltid säkerheten främst. Är det små barn som ska använda lådbilen är det bra om styrningen och hjulen går lite trögare. Det är klokt att använda skruvar istället för spikar. Undvik överlag att ha några vassa delar i lådbilen.
  • Extrautrustning är roligt. Lådbilen kan till exempel ha en registreringsskylt, bekväma sittdynor och eventuellt batteridrivna lampor. Ett säkerhetsbälte kan vara möjligt, men i så fall måste man se till att det inte går att fästa på ett farligt sätt.