Stora Sjöfallets Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Tyvärr har jag inga egna bilder från mitt besök vid Stora Sjöfallet. Besöket skedde sommaren 2015 och sedan gick mitt ex och jag skilda vägar våren 2016. Mitt ex har alla bilder men vägrar dela med sig av dem. Du får helt enkelt lita på mitt ord att jag varit här!

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke är en nationalpark som är lätt att ta sig till, jämfört med systrarna Sarek och Padjelanta/Badjelánnda som ansluter till Stuor Muorkke. De här nationalparkerna går ihop och bildar ett sammanhängande fjällområde. Vägen genom Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke har det legendariska namnet Vägen Västerut och är en sambandslänk för hela fjällområdet.

Värdefulla och intressanta områden

I nationalparken ligger det mysiga Sáltoluokta, den vackra Dievssávággi, det mäktiga fjället Áhkká och massa andra platser väl värda ett besök. Läs mer om det under "Se och göra". Området anses vara så värdefullt och unikt att både naturen och den samiska kulturen i området ska bevaras för framtiden.

Området har fått namnet efter det stora vattenfallet.

Det är numera begränsat på grund av regleringarna i Luleålven. På bilden släpps extra vatten på.

Bilder ovan och nedan lånad från Sveriges Nationalparker