9. Pansarudden - Kolarmoraån

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Etapp 9 Pansarudden-Kolarmora

8 km

Jag vandrade denna etapp 19 april 2015.

Stigen var knappt upptrampad så vi fick hålla uppsikt efter ledmarkeringarna. Markeringarna var nymålade så det var inga problem  - rätt skönt faktiskt att kunna åka 1,5 timme norr om Sthlm och vara helt ensamma på leden

Gillar du avslappnad vandring med vyer och lättgångna stigar? Då kan du sluta läsa nu. Den här etappen är för dig som vill ut på äventyr över stock och sten, omgiven av frodig grönska. Vandringen går på skogsstig längs med sjön Vällen.

Etappen startar vid norra parkeringen i Pansaruddens naturreservat. Reservatet omfattar ett område med gammal naturskog som inte brukas. Terrängen är ganska svårframkomlig på grund av många stenblock och fallna träd. Gör gärna ett besök vid glupen Rudbäcken innan du ger dig iväg. Den ligger alldeles nära parkeringen.

Leden går till att börja med längs en fin stig i kanten av ett gammalt hygge. Här är det lättgånget, men låt dig inte luras. När du närmar dig sjön Vällen smalnar stigen av och de kilometrar som följer fram till Hallstaviksvägen går genom blockrik terräng, över rötter, under ett grönskimrande tak. Sommartid känns det faktiskt lite som att vandra i en djungel. Marken täcks av ormbunkar eller mattor av liljekonvaljeblad. I nästa skikt breder hasselbuskarna ut sina grenar och högst upp vajar högresta granar.

Sjön Vällen ser du glimtar av lite då och då men det är inte helt lätt att ta sig ner till vattnet. Efter 1,5 km kommer du till en rastplats med bänk och eldstad som ligger på en liten udde. Passa på att ta en fika här.

En kilometer efter rastplatsen passerar du en gammal kyrkstig. Den har på lokalt initiativ röjts och märkts upp och går från Österbybygge fram till Vällen.

Ytterligare en bit länger fram kommer du till Björnsundets naturreservat. Reservatet saknar stigar och är inte utmärkt med någon skylt. I området trivs många ovanliga och hotade djur och växter. Björnsundet innehåller också en storblockig sträcka av Upplandsleden där du ibland kan få ta hjälp av både händer och fötter för att balansera dig fram. En riktig trollskog.

Efter 4,5 km går du över Hallstaviksvägen. Här finns en busshållplats, Kasbol. På andra sidan följer den här etappens enda vägvandring. Den är 1 km lång och går längs en liten grusväg genom skogen.

Från vägens slut är det 3 km kvar till etappmålet vid Kolarmoraån. Nära där Vällen övergår i Kolarmoraån ligger två vindskydd alldeles vid åkanten. Vindskydden är fina att övernatta i. Runt omkring står en tät skog av björkar och andra lövträd.