Jägarexamen 2017

2017

Varför ta jägarexamen?

Hela hösten 2016 följde jag med min sambo Fredrik och taxen Norma på drevjakt. Vi var ute nästan varje helg och jagade rådjur tillsammans med taxen. Jag hängde på för att se om detta var något jag också vill göra i framtiden. Att gå i drevet med taxen är jätte roligt och efter moget övervägande anmälde jag mig slutligen till medborgarskolans kurs i Jägareamen.

Jag har ännu inte provat på att stå på älgpass men tänker mig att jag nog inte är så road av det eftersom jag tycker om att röra på mig och lätt blir rastlös. Men man ska aldrig säga aldrig. Rätt var det är så sitter jag väl där i ett älgtorn en hel dag och tycker att det är det roligaste jag någonsin gjort.

Jag skulle även vilja prova på att skjuta fågel. En riktig fågeljakt skulle nog också tilltala mig. 

Plugga teori hos Medborgarskolan

Jag fick med mig min ridkompis Caroline på teorikursen i Jägarexamen. 10 gånger träffades vi och 8 andra elever tillsammans med vår lärare Nils-Olof för att lära oss allt om jakt, vapen, fåglar, djur och när olika jakttider infaller (mycket kort sammanfattat).

Att gå en lång kurs tyckte jag var mycket bra. Vi träffades 3 timmar varje gång och hann både fråga och diskutera igenom olika frågor vi alla undrade över. Nils-Olof förklarade lugnt och sansat allt för oss.

En rolig upplevelse var att få en VIP-kväll med bara vår grupp hos Walter Borg i Stockholm. Där visades olika vapen. Vi fick klämma och känna och ställa alla dumma frågor vi hade.

Den 4 april 2017 skrev jag godkänt prov i jägarexamen. 

Dirket efter teoriprovet åkte jag iväg för tvådagars hagelskytte med Aimpoint

Provet var avklarat vid 19:00 på kvällen och jag hade bestämt möte med Nils och Jens som skulle åka med mig till Aimpointdagarna. Vi var alla tre fulla av förväntan när vi åkte söder ut för att infinna oss runt 23:00 vid Mamima Jakt i Östergötland (utanför Norrköping). 

Sen blev det att skjuta hagelskytte i 1,5 dag. Vi sköt ungefär 500 skott per elev. Till vår hjälp hade vi super duktiga instruktörer från Susegården. Olof hette min instruktör och alla tipps, knep, vinklar, anläggning jag fick från honom bär jag med mig resten av livet. 

du kan läsa mer om varför jag fick åka iväg och skjuta hagel med Aimpoint här

Efter de där dagarna med Aimpoint har jag spenderat åtskilliga stunder på skjutbanan i Rosersberg där jag idag är medlem

Först koncentrerade jag mig på att klara av hageldelen eftersom det var det jag hade börjat med tack vare Aimpoint.

Att skjuta duvor har jag tydligen väldigt lätt med. Det är mycket att gå på känsla när man skjuter och att hålla bössan rätt. De som sett mig säger att jag har talang.

Däremot hade jag svårare att förstå exakt hur man beräknar vart man ska sikta när det gäller rörliga markmål. Räven blev knivig för mig innan jag fattade hur mycket man ska se av spången för att träffa och exakt vart man ska ligga med kornet när man trycker av. 

Tack vare min sambo och vår vän Ola lyckades jag klara hageldelen efter tre intensiva övningsveckor. Jag hängde varje öppen tid på skjutbanan. Jag spenderade två kvällar en helg hemma på Olas gård med att skjuta hagel. Ola byggde mål för att jag skulle förstå hur man siktar. Han byggde rörliga mål så jag kunde träna på det. Efter den helgen var jag helt blå på axeln. 

Tre dagar senare skjöt jag upp jägarexamen/hagel;

Man ska träffa fyra av 6 duvor för att klara hagelprovet. Man får 12 skott och får skjuta 2 skott per duva. Jag satte första skottet på 12 duvor på raken (fick skjuta upp min amunition). Tror jag var den första den provledaren någons haft som satt alla 12 duvor på raken.


Svårt att få reda på hur säker vapenhantering hagel går till

Jag hade jätte svårt att få reda på hur säker vapenhantering för hagel går till. Jag missade uppskjutningen av hagel första gången jag försökte på grund av detta. Ända tills jag hittade Lysekilsordtens Jägarklubbs hemsida med bilder där de beskriver hur momenten går till. En jätte bra hemsida som jag varmt rekommenderar - Lysekilsortens Jägarklubb

Här är länkar till de olika delmomenten för Hagelprov Jägarexamen

Säker vapenhantering    Avståndsbedömning       Hagelskytte markmål       Hagelprov duva

Så var det dags att klara av kulprov och högviltsprovet

Att skjuta kula är en annan teknik än att skjuta hagel. Det känns skönt att jag inte blandade ihop de två momenten utan lät varje moment få ta den tid det tog.

Grundprovet i kula gjorde jag hos Bromma jaktskytteklubb. Momenten är säker vapenhantering och precisionsskjutning.

Efter det ägnade jag två veckor på Rosersbergs skjutbana. Jag sköt på övningsälgbanan där man skjuter med en 22:a för att öva in rörelsen man ska göra för att träffa älgen. Där övade jag flera serier på raken. Det gäller att få till rörelsen. Jag insåg att jag skjuter bäst med en skjutkäpp och köpte en egen sådan. 

Jag övade många skott på stora älgbanan med lånad bössa. I början gick det inte alls bra men ju mer jag övade och ju mer tips för hur jag skulle göra så gick det bättre och bättre.

11/6 2017 sköt jag upp högvilt och det sista momentet i min jägarexamen. jag sköt 5:or och 5:1 or i de två första serierna. Missade serie nummer 3. Sköt sedan 5:or och 5:1 or i den fjärde serien och min jägarexamen var avklarad!

Tjohoooooo vad glad jag var! 


Här är länkar till de olika delmomenten för Kulvapenprov Jägarexamen

Grundprov Kulgevär   Högvilt

 

De olika delproven man måste klara för att få Jägarexamen

Efter att man klarat sitt teoriprov är det dags att klara fyra andra delmoment för att kunna säga att man har en jägarexamen här i Sverige.

De olika delmomenten är;

  • Säker kulvapenhantering (klarades 20/5 2017) 
  • Presisionsskytte kulvapen (klarades 20/5 2017)
  • Hagelvapen  - Här ingår säker vapenhantering, avståndsbedömning, skjuta 4 av 6 duvor, träffa rörligt markmål. (klarades 30/5 2017)
  • Högvilt (klarades 11/6 2017)

Äntligen kan jag köpa egna bössor

Direkt efter avklarad jägarexamen åkte jag och min sambo Fredrik till Walter Borg och köpte en hagelbössa. Jag köpte en Beretta Silver Pigeon som nu ligger undanstoppad hos Walter Borg i väntan på min licens från Polisen.

Jag har även sökt licens för en Tikka T3 som jag köper av en vännina.

I slutet av juni 2017 beställde jag ett vapenskåp som bör levereras om en vecka ungefär. Nu ska jag bara få licenserna för mina vapen sen är det dags att öva med alldeles egna vapen!