Klintkustleden

Vandra på Gotland

Klintkustleden Gotland

Längd: 30 km

Start/Mål: Björkume Naturreservat i söder till Hallshuk i Norr

Klintkustleden är en av Sveriges finaste kustleder. Längs leden har du utsikt från höga, mäktiga klintar. Du får uppleva gammal skog och våtmarker, gamla pittoreska fiskelägen, fornborgar och andra fornlämningar. Kanske ser du en havsörn komma flygande i höjd med stigen uppe på klinten! - Längre ner på sidan kan du ladda ner kartor över de olika etapperna

Vår vandring längs med Klintkustleden

Vi vandrade en kort bit på Klintkustleden januari 2022. Tyvärr blåste det storm så vi kunde inte vandra en längre bit på leden med våra hundar. Vi besökte Ireviken och här finns vandrarhem för den som önskar övernattning. Vid Ireviken finns även Ireåslingan som är 5 km lång rundslinga. Skriver mer om den i ett annat inlägg. 

Information om leden

Klintkustleden sträcker sig från Björkume naturreservat i söder till Hallshuk i norr. För närvarande är leden 30 km lång och markerad med orange band eller brickor. Leden binder ihop sex naturreservat. Längs leden finns övernattningsmöjligheter och matställen. Det finns också ett flertal fasta grillplatser längs sträckan.

Längs leden får du uppleva vida vyer och du får lära dig mer om den gotländska naturen. Vandring är dessutom en bra motionsform som passar både den enskilde och en grupp.

Klintkustleden anlades under 2018-2019 i ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Region Gotland. Länsstyrelsen förvaltar leden och arbetar med att förlänga leden ända till Kappelshamn.

Etapp 1. Björkume-Lickershamn

Delsträcka: 8,9 km

Tid: ca 3 timmar

Svårighetsgrad: Lättvandrad

.

Etapp 2. Lickershamn-Ireviken

Delsträcka: 6,1 km, 

Tid: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: Krävande uppgång i norra delen av Lickershamnsviken, annars lättvandrad

.

Etapp 3. Ireviken-Harudden

Delsträcka: 15 km, 

Tid: ca 5 timmar

Svårighetsgrad: Ireviken till Sigsarve: relativt lättvandrad. Sigsarve till Harudden: vandringen uppför och nedför klinten kan i vissa partier vara besvärlig, annars lättvandrad.