(2) Karby Gård - Örsta, 13 km

Vandra Roslagsleden

Längd: 13 km (min gps mätte sträckan till 14 km)
Svårighetsgrad: Lätt
Underlag: Skogsstigar, motionsspår

Från Karby gård går man under gångtunneln och måste sedan gå en liten runda för att kunna passera Roslagsbanan. Efter Roslagsbanan går det uppför en bit och in genom Stolpaskogen till Vindskyddet och rastplatsen vid Gullsjön. När jag vandrade förbi var det två olika sällskap som tältat bredvid vindskyddet. Vindskyddet går att sova i men det är inte ett "vanligt" vindskydd. En långbänk finns och ser mer ut som en halv Attefalls stuga.

Efter Gullsjön fortsätter det genom skogen och sedan över den 58 meter höga Löttingekullen - Täbys högsta naturliga punkt. På Löttingekullen finns ett bronsåldersröse som vittnar om att Löttinge gård tillhör de äldsta gårdarna i Täby.

Vindskyddet som inte är utsatt på Roslagsledens karta tror jag tillhör Skavlötens friluftsgårds slingor. Strax efter där leden viker av från motionsspåret till Skavlötens friluftsgård, som ligger 3 kilometer från leden, passerar leden Fågelsångsmossen

Efter det går leden genom ett stort och relativt orört skogsområde framtill Angarn. Dock är det någon entusiast som kört sönder leden med motorkross ungefär halvvägs till Angarn.

Väl framme i Angarn (Örsta) tog jag bussen tillbaka till min bil som jag hade parkerat vid Karby Gård. Det tog ca. 35 minuter att åka buss tillbaka till bilen.

Angarnssjöängen är länets finaste fågelsjö. Cirka 25 arter häckar vid sjön och ett 75-tal i områdena kring den. Ett fågelskådartorn finns efter leden. Grillplats finns vid Örsta och Skesta. Anvisad tältplats (gratis) med lägereld finns 300 m från Roslagsleden innan man kommer fram till kohagen vid Angarsjöängen.

Hitta hit:

Jag parkerade min bil vid Karby Gård. Här finns en stor gratisparkering (se bilderna). Sen vandrade jag etappen 14 km farm till Örsta (Angarnsjöängen) och tog bussen från Örsta till Karby Gård. Resan tog 35 min tillbaka. Sök resa med SL-appen.

Buss går till Karby Gård eller gångavstånd till Roslagsbanan.

Vindskyddet vid Gullsjön

Vindskyddet som ej är utsatt på kartan, ligger efter Täbys högsta punkt.

Vid Angarn finns en lägerplats och två vindskydd som är mer tänkt att sitta inuti.

Bilder från min och Normas vandring maj 2020

Bilder från Angarnsjöängen

Gamla bilder från Angarnsjöängen