27. Veckholma - Lillkyrka

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Etapp 27 Lillkyrka-Veckholm 9 km

Vi hade missat en etapp och denna tog vi nu. Vi trodde nog att denna var rätt tråkig, därav överhoppet, men vi misstog oss grundligt. Detta var, trots att det inte förekom några sjöar, en riktigt bra halv etapp.  Vi hade tidigare slutat i Hällsta och där startade vi ute på en åker.
Det var omväxlande skog och åker. Vi fixade en egen eld och åt lunch i en dunge,
En nyordninggjord rastplats vandrade vi förbi och kom sedan till Lillkyrka fornstig som hade massor av Vikingalämningar.

En lättgången etapp genom skog och kulturlandskap.

Etapp 27 börjar vid idrottsplatsen i Lillkyrka där det finns parkering. Vid Lillkyrka skola finns busshållplats. Första kilometern följer du ett motionsspår och Lillkyrkas fornstig där skyltar berättar om gravhögar och andra lämningar. Störst är Finnhögen, en grav från Vikingatiden. Leden slingar sig lite fram och tillbaka här, så håll koll på ledmarkeringarna. Längs motionsspåret ligger också en rastplats med ett enklare vindskydd och eldstad.

Från rastplatsen är det bara 500 m till nästa, en rastplats med bänkar, eldstad och ett stort vindskydd. Här har elever från Lillkyrka skola verksamhet ibland.

Nu följer ett par kilometers vandring längs skogsstigar, över hyggen och berghällar fram till bebyggelsen runt Husby. Därefter går stigen genom bebyggda trakter där leden omväxlande leder dig ut förbi åkrar och sommarstugor och in i skogen.

När leden slutligen lämnar skogen och slingar sig fram mellan gårdarna närmar du dig Veckholm. Vid sista huset viker leden av ut på åkern. Följ då vägen för att komma till etappmålet vid Veckholms kyrka. Vid kyrkan finns Millis kiosk, busshållplats och parkering.

Ett tips är att cykla från Veckholm till Lillkyrka och vandra tillbaka.

Rastplats 1 Lillkyrka
Enklare vindskydd och eldstad intill motionsspåret.

Rastplats 2 Lillkyrka
Rastplats med eldstad, flera bänkbord, TC och ett stort vindskydd. Här finns plana ytor och plats för flera tält, men det går inte att sova i vindskyddet.

Här nere kan du ladda ner den gamla karta över Upplandsleden