Sameslingan + Tornbergslingan 10 km

Paradisets Naturreservat Huddinge

Paradiset Sameslingan + Tornbergsslingan 10 km 

24 oktober 2009

Betyg 5
GPS positioner för starten i Paradiset, Hudding
Latitud: N59 09.274
Longitud: E018 01.283

Lördagen den 24 oktober 2009 beslutade vi oss för att åter bege oss till Paradisets Naturreservat i Huddinge.

Det var en gråmulen dag men temperaturen höll sig i alla fall runt 8 grader.

Vi började med att vandra Sameslingan som är 5 km lång för att sedan vandra vidare längs med Tornbergsslingan som är 6 km. En lagom lång vandring på totalt ca. 1 mil. Man vandrar även en bit på Sörmlandsleden etapp 5.

Sameslingan går huvudsakligen genom skogs- och hällmarksterräng. När den startar österut från Paradiset, mot sjön Trehörningen, går den först på samma stig som Brinkslingan och Sörmlandsledens etapp 5.

Knappt en kilometer efter starten från Paradiset kommer man till sjön Trehörningen. Vid denna sjö finns det flera fina rastställen, några av dem med iordningställda grillplatser. Här beslutade vi oss för att äta dagens lunch. Vid Trehörningens östra kant finns det ett skärmskydd samt en liten timrad loftkoja ("Ugglekojan") där man kan ta skydd för regn eller övernatta. Kojan är försedd med en liten kamin. Det viss även andra "bekvämligheter" vid Ugglekojan - ett Trä-C i skogen intill.
Angående övernattning i Ugglekojan: Det är som när man tältar - fri övernattning enstaka dygn. Ingen bokning - den som kommer först, får först plats. Ingen avgift heller, men lämna kojan och rastplatsen rena och fina efter dig.

Från sjön Trehörningens östra kant fortsätter den gulmarkerade Sameslingan sedan vidare, söderut. Se upp där stigarna delar sig. Efter en dryg kilometers vandring kommer man fram till Långsjöns västra strand. Där finns det ett annat skärmskydd med grillplats. Cirka 250 meter innan man kommer fram till sjön och grillplatsen, passerar man en vedbod - ta med dig ved till grillplatsen.

Efter cirka en kilometers vandring från Långsjön på en skogstig kommer man fram till "Orrkojan". Tornbergsslingan samt Sörmlandsledens etapp 5:3 fortsätter söderut, mot Tornberget. Avståndet mellan Orrkojan och Tornberget är cirka en kilometer.

Tornberget, en gång i världen fanns det ett torn där, men idag gör det inte det. Det har varit tal om att bygga ett utsiktstorn samt en rastplats på den platsen, men som det är nu, finns det inget sådant där. Någon som inte känner området kan faktiskt råka passera hela platsen utan att ens veta att man var på Södertörns högsta punkt, 111 meter över havet.

Tornbergsslingan fortsätter sedan mot Linnéadals sommarstugsområde. Där går den ett par hundra meter på en väg i stugområdet, Safirvägen. Uppmärksamma att i Safirvägens och Linnéadalvägens korsning svänger Tornbergsslingan upp mot skogen, mellan husen. Från Tornberget är det drygt 2 kilometer till Linnéadal, och därifrån är det cirka 1,5 kilometer till Paradiset.