Sveriges Nordligaste Punkt
Treriksröset

Treriksröset kallas den plats som ligger högst upp i Sverige. Namnet har också sin förklaring i att tre länder (riken) möts vid ett riksrös (betongklump nu för tiden).

Riksrösen som detta markerar riksgränser mellan bland annat Sverige-Norge och Sverige Finland. De riksrösen som finns mellan Finland och Norge är en kvarleva från den tiden då Finland tillhörde Sverige.

Sverige har inga bilvägar som leder till Treriksröset. Enklaste vägen är att köra upp till Karesuando och där korsa gränsen till Finland. Finland har bilväg efter hela den svenska gränsen upp till Treriksröset närmsta by; Kilpisjärvi.

Vandringsleden till Treriksröset börjar i Kilpisjärvi, som ligger i Finland ca 30 mil öster om Kiruna. Lättast är att åka med egen bil. Du kan även ta bussen från Kiruna till Karesuando, en resa som tar ca 3 timmar (18 mil). Du övernattar i Karesuando och promenerar sedan över till finska Karesuvanto ca 1 km, här fortsätter du med buss vidare till Kilpisjärvi, en resa som tar ca 1,5 timmar (11mil).

Vandra till Treriksröset - 11 km enkel väg genom kuperat fjäll landskap

De vanligaste tillvägagångssätten för att ta sig till röset är en vandring genom Finlands äldsta nationalpark Malla från 1916. Väl framme i Kilpisjärvi kan du välja vandringsleden på 11 km. Stigen börjar i byns norra ände och det är bitvis stenig terräng.

Åka båt till Treriksröset

Det enklaste sättet är att man åker med turistbåten m/s Malla till Koltaluokta som är ett gammalt sameviste över sjön Kierakasvuopio. Det gjorde jag när jag besökte Treriksröset. Båtresan tar ca. 45 minuter enkel väg.

När man väl har nått andra sidan sjön så är det 3 km vandring på en bred stig fram till röset. Jag valde att åka båten tillbaka och fick skynda mig på tillbaka för att hinna med båten som väntar in de som vill besöka röset.

Man måste meddela kaptenen på båten att man vill med tillbaka, annars väntar han inte på er. Man har ungefär 2 timmar på sig att besöka röset innan båten går tillbaka.

Båten går mellan midsommar och slutet på september.

Båttider och priser:

Dagliga avgångar till Treriksröset: Svensk tid: 09.00, 13.00 & 17.00.

Dagliga avgångar från Treriksröset:  Svensk tid ca: 11.30, 15.30 & 19.30