29. Bålsta - Häggeby

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Upplandsleden Etapp 29

Bålsta - Häggeby

Betyg 3
Detta var tidigare en etapp som nu är omgjord till tre.
Bålsta - Varpsund - Häggeby 13 km
Häggeby - Sånka 7 km
Häggeby - Skokloster 10 kml leden mellan Bålsta och Skokloster.

Det finns även en en rundslinga runt Skokloster (Söderskogen - Skokloster - Flasta) som vi gick. Om man går alla slingor blir det ca: 30 km

Vi startade i Bålsta vid stationen och gick över E18 och en slalombacke. Passerade Granåsstugan och Ekillaåsen och kom ut på vägen vid Yttergran Kyrka. Åt lunch vid Ekillabadet och passerade Ekilla Bro och Varpsundstenen. Från denna del har vi inga bilder. Vandringen forsatte sedan till Häggeby Kyrka där vi tog bussen tillbaka till Bålsta. Senare under hösten gick vi slingorna från Häggeby till Sånka och rundslingan vid Skokloster. Inte så många rastplatser.

Etapp 29 Bålsta-Häggeby 13,5 km Kvarnkojan på Granåsen.

Etapp 29 är starten på den kortaste delen av Upplandsleden, den som går mellan Bålsta och Skokloster. Vandringen längs etapp 29 tar dig från Bålsta, genom två naturreservat, över Mälaren och ut på Skohalvön.

Du startar vid norra parkeringen vid Bålsta station. En gångväg mellan två villaområden leder dig till en väg som du följer över E18 och fram till Granåsens naturreservat alldeles utanför samhället. Reservatet ligger på Uppsalaåsen som sluttar brant ner mot Lilla Ullfjärden, en av Mälarens djupaste fjärdar. I en glänta ligger smultronstället Kvarnkojan, en trevlig rastplats med eldstad och bänkar.

Du lämnar Granåsen och efter en kort vandring längs vägen kommer du till nästa reservat, Ekillaåsen. Här finns badplatser med fina sandstränder.

Bortanför Ekillaåsen passerar du ett stort grustag och sedan letar sig leden ner till sjöstranden och följer en lättgången stig fram till Varpsund. Här finns en av Upplands intressantaste runstenar. Texten berättar om Gunnlev som deltog i en vikingafärd till trakterna av Kaspiska havet omkring år 1040.

Efter Varpsund fortsätter du att följa vattnet längs en mindre grusväg. Där vägen tar slut väntar en brant stigning upp på Rölundaåsen. Från toppen får du en storslagen utsikt över blånande Mälarfjärdar och öppna slättlandskap. På åsen finns forngravar från bronsåldern.

Du följer åsen fram till en grusväg som tar dig till etappmålet vid Häggeby kyrka. Här finns parkering och busshållplats.