Blå Leden - Etapp 1 

Dommarudden till Vaxholm (Stockholm)

Kulla Vägskäl - Vaxholm

Etapp 1

Betyg 4+

Jag vandrade hela Blå Leden 2006. Tältplatsen du ser nedan i bilderna är strax efter Kulla Vägskäl i riktning mot Vaxholm Bogesund - Kulla vägskäl 11 km & Vaxholm - Bogesund 6 km

Vaxholm - Bogesund 6 km

Från Söderhamnen i Vaxholm går Blå leden på gator och stigar efter Vaxöns södra strand med en vacker utsikt över Södra Vaxholmsfjärden fram till Pålsundsbron. Leden passerar också genom den gamla genuina stadsmiljön i Vaxholm, med ett flertal intressanta byggnader att titta på .
Efter Pålsundsbron gör leden en sväng ut på den vackra Montebelloudden. Montebello var en gång i tiden en herrgårdsliknande somarbostad åt Fritz von Dardel och hans hustru Augusta. Förutom en ståtlig huvudbyggnad fanns också köksflygel, trädgårdsmästarbostad och stall. Än idag kan man se resterna av det gamla Montebello uppe på udden. Se gärna Montebelloudden under våren då marken är täckt av blåsippor och vitsippor.
I direkt anslutning till Montebello ligger ett av Vaxholms allmänna friluftsbad - Tenöbadet. Här finns servering, minigolf och härlig badmiljö.

Efter några kilometer kommer man till det spännande 1600-tals slottet Bogesund. En lindallé leder upp till slottet som ligger på en bergknalle omgivet av lummig grönska. Det var Per Brahe den yngre som lät uppföra Bogesunds slott under 1600-talet. Under 1700 och 1800 talen skedde en del utbyggnader och inredningar och miljöer från gångna århundraden finns bevarade, vilket gör slottet ovanligt spännande. Sedan ett par år är slottet öppet för visningar och mer information om detta kan fås genom kulturenheten i Vaxholm.

Bredvid parken till Bogesunds slott ligger Bogesunds vandrarhem. Det är lokalerna till den gamla kriminalvårdsanstalten som nu för tiden utgör vandrarhemmet. Naturligtvis kan man övernatta här, men vandrarhemmet är också en trevlig plats att rasta på och avnjuta en kopp kaffe i den mysiga lilla stugan som en gång i tiden fungerade som bostad år slottets trädgårdsmästare. Telefon till vandrarhemmet är 08-541 322 40.

Vid Bogesunds slott finns också busshållplats och möjligheter att nå Blå leden med kollektiva trafikmedel.

Bogesund - Kulla vägskäl 11 km

Efter Bogesund följer leden strandkanten efter Släpan och Ekefjärden fram till den gamla Vaxholmsvägen. Här finns möjligheter att nå Blå leden med buss via den hållplats som finns vid avtagsvägen mot Broknäs. Under vandringen från Bogesund passeras också ruinerna efter några gamla torpställen, Värnmora, Släpan och Stäket. Strax före den gamla Vaxholmsvägen ligger också Ellboda. Vid Ellboda går det också att övernatta och äta mat. Anläggningen erbjuder också en del friluftsaktiviteter såsom ridning, minigolf och bollspel.

Då leden, efter att ett kort stycke gått på den gamla Vaxholmsvägen, viker av upp i skogen passeras den gamla grunden till torpstället Pusshuset. Efter att återigen korsat den gamla Vaxholmsvägen kommer man till rastplatsen vid den uppdämda Hejesjön. Strax därefter passeras kommungränsen mellan Vaxholm och Österåker och nu vidtar en vandring på omväxlande stigar och skogsvägar med inslag av kulturmark fram till Kulla vägskäl.

Vid Kulla vägskäl finns bussförbindelse till Stockholm/Vaxholm och Åkersberga/Täby.
De sista kilometrarna före Kulla vägskäl går leden på Rydboholms marker ganska nära Kyrkfjärden. En avstickare från leden mot Östra Ryds kyrka och Rydboholms slott kan vara värd att göra, då markerna kring Kyrkviken med Rydboholms slott och den engelska slottsparken är en fin naturupplevelse.