Elgåhogna

Norge inte allt för långt från Grövelsjön

Elgåhogna, Norge


Elgåhogna Norge 1460 m.ö.h 26 Juli 2012

Start: Dalset, 754 meter över havet.
Mål: Toppen av Elgåhogna 1460 meter över havet.
Längd: Ca. 18 km T/R
Gratis vandringskartor i Norge: https://ut.no/kart

  • Elgåhogna ligger nära svenska gränsen och Grövelsjön i Dalarna.
  • Om du utgår från Grövelsjön kör ca 25km till norska Dalset där det finns en parkering. Sedan föjer du bäckravinen upp mot fjällets sluttning och följer markerad sommarled till toppen.

Vi startade dagens vandring vid parkeringen i Dalset. Parkering är väl att ta i men här finns plats för ett par bilar att trycka in sig på den smala grusvägen.

Dalset ligger på 745 meter över havet och bergstoppen vi för dagen har siktat in oss på är Elgåhogna som ligger på 1460 meters höjd. Det innebär att vi idag ska gå 700 höjdmeter upp och ner.

Fulltankade med mat och energi ger vi oss iväg. Första delen av vandringen följer den lilla grusvägen som slutar vid den privatägda stugan vid Hammarvollen.

Från Hammarvollen följer vi Björbekken ända fram till foten av Elgåhogna. Stigen följer vattnets slingrande väg. Vi passerar ett par mindre vattenfall på vägen mot vårt mål.
I början av vandringen dominerar de små fjällbjörkarna landskapet men rätt snart kommer vi ut på kalfjället.

Vi stannar ett par gånger och fyller på våra vattenflaskor. Vattnet är kallt och gott och det är härligt sommarvarmt ute.

Precis vid Elgåhognas fot vadar vi över bäcken för att börja uppstningen mot toppen.
Nu består stigen av rullsten hela vägen upp. Eller stig och stig. Det är bara att gå där det ser bäst ut och ta sikte mot toppen.
Stärkta av sommarens alla vandringar i Alperna har vi hur mycket ork i benen som helst. Det går fort när vi vandrar uppför mot toppen. Måste erkänna att det är skönt att vandra så här sent på säsongen. Konditionen är på topp och det känns som om man kan vandra hur långt som helst utan att stanna.

På toppen

Väl uppe på toppen är det dags att lägga den obligatoriska toppstenen så högt som möjligt.
Vi dricker vårt kaffe och laddar med ny energi inför vår vandring tillbaka till bilen. Vi ser renar som betar på håll och vi ser ända bort till Grövelsjön. Vilket härligt sommarväder vi har!
Här uppe på toppen finns det märkliga formationer. Själva toppen består av en stor inhägnad gjord av sten.

På väg ner

På vägen ner har utsikt mot den stora sjön Femunden och vi ser hur båtarna lägger till i den lilla byn Elgå. Vi traskar på fort och hinner med ett besök i byn Elgå innan det blir dags att hitta övernattningsplats.  Vi stannar vår bil vid Djupsjöen som inte ligger långt från parkeringen där vi startade vår vandring tidigare på dagen.

Här nere kan du ladda ner en karta över vandringen