53. Karlfors Kvarn - Sandvik Badplats

11 km

Sörmlandsleden Etapp 53

 Karlfors Kvarn - Sandvik Badplats 

11 km

En solig dag. Leden består av först lite skog sen väg , sen skogsväg innan vi kom fram till en Museigård Långmaren som inte var öppen för säsongen, men här finns annars ett café
En vacker gammal gård Långmaren i soligt väder, Vi lagade vår lunch med Primus Gasolkök

Denna etapp gick upp och ner på berg, där det även hade brunnit en gång i tiden. Vi vandrade förbi en ovanlig växt Krypgran, som var en gran som kröp längs marken, innan vi kom fram till cykeln där vi hämtade bilen. Pg.a mörkret hade vi förkortat denna etapp och gick den sista delen några veckor senare, fast då även en bit av etapp 52.

Nu fortsatte vi etapp 53 där vi för en gångs skull träffade på någon annan än hos själva på leden och den som kom springande, upptäckte vi när vi kom hem var Björn Källström som vi till vår förvåning träffade på en gång till senare på etapp 52 då han sprungit leden 4 gånger snabbare runt än oss.

 Vi vandrade över berg igen innan vi kom till Sandvik Badplats där etappen slutade. Här fanns även en avstickare Etapp 53:1 som gick till Källvik Brygga och över viken till Stendörren Naturreservat med Naturum, men den får vi ta en annan gång. Vi fortsatte sedan etapp 52 men det får vi ta i nästa beskrivning och etapp.


Leden beskriven från andra hållet Sandvik Badplats - Karlfors Kvarn
Etappen är medelsvår. Obs! Efter några hundra meter viker leden av upp till vänster. Därefterr i ca två kilometer genom skog och över bergknallar och fram genom hagen förbi Utängstugan. Sedan på på en liten väg i ca 300 m fram till en fin kallkälla. Efter ytterligare någon kilometer passerar leden en märklig s k krypgran som täcker en yta på ca 15 kvm.

Vandringen går över ett hygge och vidare i starkt kuperad terräng fram till gården Långmaren ca 5 km från Utängstugan. Långmaren brukades enligt gamla metoder med oxar som dragdjur fram till år 1967. Gården disponeras numera av Södermanlands Museum för museets pedagogiska verksamhet. Under sommaren har Långmaren söndagsöppet för besökare, men Du är välkommen att ströva bland byggnaderna även då gården är obemannad. Utanför bostadshuset finns en vattenpost.

Efter Långmaren går leden i öppet landskap på den gamla vackert slingrande körvägen och ut på Sandviksvägen fram till Nyckelby gravfält med 8 gravhögar, ett 50-tal stensättningar och en bautasten (rest sten).

Leden passerar sedan väg 219 (Kustvägen). Den sista kilometern går mest på berghällar genom skog och slutar med en brant backe ner till etappmålet, där det finns ett rastskydd och en bra parkering.