Balmhornhütte, Schweiz

Dagsvandring i Kandesteg, Schweiz

Balmhornhütte, Schweiz

Balmhornhütte

Betyg 5 - Medelsvår/svår
5 timmar T/R - 600 höjdmeter - 1 mils vandring.

Måndagen den 5 juli 2010 var vi så åter tillbaka i Kandersteg, Schweiz.

Dagens vandring går från Waldhaus, där vi har bilen parkerad, upp längs med bergväggen till Balmhornhütte.

Balhornhütte ligger vid klippkanten på 1980 meters höjd och stigningen upp till hyttan är 600 höjdmeter med 1 mils promenadväg. Det tar ungefär 5 timmar att vandra leden T/R Waldhaus. Försäkra dig om att hyttan är öppen om du inte tar med egen lunch (står vanligtvis information om det vid skylten där stigen går in mot hyttan).  Under lågsäsong är hyttan oftast bara öppen på helger.

Detta är en medelsvår/svår vandringstur där stigen slingrar sig längs med bergväggen och man måste ta hjälp av vajrar och smala stegar/trappor för att ta sig upp de 600 meterna/1 mil. Denna stig är inget för den som är höjdrädd. Dagen vi gick upp till hyttan så var det flera vandrare som försökte ta sig upp. Denna dag var vi först upp och efter oss kom en ensam äldre man. Övriga vandrare vände längs med vägen pga att orken tröt eller att höjdrädslan blev för stor.
Det finns några varningsskyltar längs med vägen. Var uppmärksam när du passerar dessa passager! Det kan förekomma stenras eller isras från glaciären.

Man har ungefär 1 kilometers vandring från Waldhaus innan man ser stigen på höger sida som leder in mot Balmhornhütte.

Om du går denna led, ta dig tid att titta upp längs med bergväggen och försök förstå hur du skall ta dig till hyttan som ligger längst bort till vänster på 1980 meters höjd. Vi begrundade saken innan uppstigningen och kunde inte fatta vart vi skulle gå. Lika otroligt var det när vi kom ner. Svårt att förstå att det verligen gick att ta sig upp längs med berget.

När den största stigningen är avklarad korsar man vattenfallet som kommer ner från magnifika Balmhorn Glaciären och sedan är det inte så många fler höjdmeter innan man är framme vid den mysiga hyttan.

Den dagen vi var där hade hyttvaktaren med sig sina 3 barn som glatt underhöll oss och serverade den utsökta lunch vi avnjöt.

På vägen ner mötte vi hyttvaktarens pappa (barnens farfar) med det minsta barnbarnet på 3,5 år (ett rep runt midjan var det som förband de båda. Verkligen Schweiz). De skulle upp och sova över med övriga familjen. Den lille killen klättrade på och hade säkert gått vägen flera gånger förrut.

 Det går buss från järnvägsstationen i Kandersteg mot Selden. Man kan hoppa av vid Waldhaus. Bäst är att boka plats i bussen T/R eftersom det vid högsäsong kan vara fullt och bussen bara går några få turer per dag. Information finns vid järnvägsstationen. Ha koll på tiden om du skall åka buss. Om du missar bussen så är det ca. 45 minuters vandring ner till Kandersteg.

Bra information om vandringsleder i Schweiz hittar du på:
https://www.walkingswitzerland.com