Via Ferrata Skuleberget - Blå leden

Vandra i Sverige - Vandra med barn - Äventyr med barn

Via Ferrata med barn Skuleberget

Blå Stigen, Grottstigen, Blå leden 

kärt barn har många namn

25 juni 2020

Start/Mål: Naturum Docksta, precis bakom skylten vid parkeringen

Rundtur: Upp för berget via gratisstigen Blå stigen, besök i rövargrottan som ligger halvvägs upp, fika på toppen, ner Östra bergsstigen som runda berget, tillbaka till parkeringen. Ca. 8 km vandring

Våra barn, Ida 14 år och Sixten 10 år, älskade den här klättringen och Sixtens kommentar på kvällen var att detta var den bästa dagen i hans liv!

Start vid Naturum

Från Naturum Höga Kusten utgår en vandringsled som tar dig till toppen av Skuleberget. Stigen går upp till toppen via grottan. Stigen är brant och får upp flåset även hos den vane vandraren, så det är bra att ha med vattenflaska. Väl uppe väntar den magnifika utsikten och det finns en servering och en rast-/värmestuga.

Vi startade vår vandring vid parkeringen vid Naturum och vandrade Blå stigen (grottstigen) upp. Det börjar lite lätt men rätt snart kommer den branta stigningen upp till första pausen som är Rövargrottan som ligger halvvägs upp för berget.

Vår tax Norma hängde med och sprang själv hela vägen ända fram tills de första stegarna kom. Därefter fick hon sitta i ryggsäcken tills vi var uppe på toppen

Rövargrottan eller Kungsgrottan

Upp till rövargrottan tar det ungefär 30 minuter

Den runda grottan (Kungsgrottan) på bergets östra sida har under lång tid utgjort bergets främsta attraktion. Den påstås ha varit tillhåll för rövare. Grottan har troligen urholkats av is och vatten när urtidshavets bränningar slog mot bergssidan. Arkeologer har hittat spår som sannolikt visar på tillfälliga boplatser vid 160 meters nivån på berget. Troligen är detta tillfälliga strandbundna jaktstationer som har nyttjas av folk efter att inlandsisen dragit sig tillbaka för drygt 8000 år sedan.

Sista biten upp till toppen

Sista biten från grottan och upp till toppstugan är brantare än första partiet. Här måste man klättra på stegar eller fasta fotsteg som monterats i berget. Det finns säkerhetsvajer att hålla sig i där det är som brantast.

Fika vid toppstugan

Vi tog en fika när vi kom upp till toppstugan. Jätte mysigt fik med magnifik utsikt. Det lite foton tagna innan vi bestämde oss för att vandra Östra Bergsstigen ner. Den rundar hela berget och är mycket bra markerad med blå markeringar.

Östra Bergsstigen ner och tillbaka till parkeringen

Det tar ungefär 40 minuter att gå ner från topp stugan till parkeringen via Östra Bergsstigen.

Vi följde åter de blå markeringarna. Det finns många fina rastplatser på vägen ner. Sixten och Ida hittade blåbär som de mumsade på som lite extra energi.

Kvällsläger vid havet längs med Höga Kustenleden

Serviceinformation

Vid Skulebergets fot ligger Naturum Höga Kusten som är öppet från vår till höst. Här hittar du utställningar om världsarvet, information och foldrar samt toaletter. På Naturum finns även restaurang/café.

Klätterföretaget Via ferrata håller till i en närliggande byggnad. Här kan du hyra klätterutrustning och betala för att klättra längs en av de fyra klätterlederna.

På toppen av Skuleberget ligger Toppstugan som brukar ha öppet för fika under sommarsäsongen. För öppettider hänvisar vi till Friluftsbyn som driver Toppstugan. Observera att liften för närvarande är stängd.

Utanför Naturum finns parkering, upptäckarpark/lekpark, informationsskyltar och en öppen gräsyta med rastbord.