Säbysjön Runt - Järvafältet i Stockholm

Ange undertext här

Säbysjön Runt

Säbysjön Runt

Längd: 10 km
Start/Mål: Tånglöt, Jakobsberg/Järfälla
 

Turskidor runt Säbysjön som ligger i Järva Naturreservat strax utanför Stockholm.

 Vi parkerade bilen i Tånglöt vid Jakobsberg/Järfälla. Här finns en rätt stor parkering som man når om man åker gamla Enköpingsvägen.

Här finns det gott om längdspår väster om sjön eftersom Järfälla Skidklubb håller till här. Norr, öster och söder om sjön får man spåra själv om man åker denna turen.
Vi loggade som vanligt turen med Runkeeper/iPhone och det visade sig att sträckan runt sjön blev nästan precis 1 mil.

 Turen startade alltså vid Tånglöt och idag var det 0-gradigt ute och spöregn. Men vi vet väl alla vad ens gamla idrottslärare brukade säga. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder......
Kan han säga ja..... Är man ute i 4ra timmar i spöregn på vintern, iklädd skaljacka, skidbyxor och skidhanskar så klarar man sig rätt länge men inte tillräckligt länge. Våra jackor är super bra och höll tätt hela turen men det var värre med händerna som var väldigt utsatta under skidturen. Efter halva turen var Helenas händer genomvåta, både av svett och regn, och hon frös så händerna började anta nyanser av blått (nja, något överdrivet men de var röda, kalla och lite åt det lila hållet). Naturligtvis hade vi inte packat ner några extra vantar. Ytterligare en läxa lärd, alltid extra vantar i packningen även om det bara är en kortare tur.

Nåja, vi startade turen med att följa de spår som Järfälla skidklubb kör upp. De spåren kunde vi följa till strax innan Rocksta Gård. Från gården och hela vägen runt till Säby Gård finns inga skidspår så här blev det till att spåra själva. Vi vände ut över heden och rundade sjön. Vi vände ut mot sjön vid Ormudden och följde sedan en liten stig längs med vattenbrynet fram till Haga Båtsmantorp där vi stannade för lunch.

På andra sidan sjön, nästan halvägs runt finns en fin lägerplats (Haga Båtsmantorp)med eldstad. Här är det säkert toppen att ta ett dopp i sjön på sommaren. Här tog vi fram stormköket (Primus) och lagade mat (det var nu Helena började frysa om händerna). Vi tände en eld och hade det rätt mysigt. Regnet gjorde ett kort uppehåll just när vi skulle äta lunch så det kändes skönt. Tyvärr började det regna igen efter en liten sund.

Efter lunchen följde vi vägen ca. 50 meter innan vi svängde av in i skogen och tog sikte på höjden. När vi skidat ca. 500 meter upptäckte vi en älg som blev precis lika rädd för oss som vi blev för den. Vi störde den nämligen när den åt små-björk så den stack skrämt iväg. Tyvärr fick vi ingen bra bild på älgen!

Strax innan Igelbäcken korsade vi fältet, där det under sommaren betar kor, och tog sikte på fågeltornet och fålgeskådarnas lokal.

Nu kom en rätt tråkig bit av turen eftersom vi fick följa gångvägen en runt södra delen av sjön fram till Säby Gård.

Efter Säby Gård tog vi stigen genom skogen och hittade sedan ett skidspår som såg ut att gå (och gick) mot Tånglöt.

Hela turen tog 4 timmar med pauser för lunch, kaffe, vila, djurspaning och fotografering.

Här kan du ladda ner kartan från vår tur, loggad med Runkeeper/iPhone samt en karta över de spår Järfälla skidklubb kör upp snörika vintrar: