Blå Leden (Dommarudden - Vaxholm)

3,5 mil lång

Blå Leden - 35 km från Dommarudden till Vaxholm

Blå leden är en vandringsled som utgår från Domarudden och sträcker sig via Rydbo och Bogesundslandet till hamnen i Vaxholm, en sträcka på totalt 35 km genom en varierad Roslagsnatur.

Som namnet antyder så är leden markerad med blå färg

Blå leden

Blå leden är en vandringsled som är lätt att följa, lätt att nå med kommunikationer och som bjuder på 35 kilometer i fantastiskt kulturlandskap. Den ansluter dessutom till Roslagsleden om du varierar och utökar din vandring. Blå leden går från hamnen i Vaxholm till Domarudden i Österåkers kommun, en sträcka på totalt 35 kilometer. Leden går via Bogesund på det vackra Bogesundslandet och passerar genom Rydbo och Åkersberga. Genom en anslutningsled på 9 kilometer knyts Blå leden samman med Roslagsleden vid Löttinge i Täby.

Kulla vägskäl - Rydbo 3 km
Efter att ha korsat Vaxholmsvägen - se upp för trafiken - är det vandring på sköna skogstigar förbi idrottsplatsen i Rydbo fram till Rydbo station. Till Rydbo finns tågförbindelse, och det är Roslagsbanans linje mot Österskär som skapar möjlighet att nå Blå leden med tåg.

Rydbo - Stava 5 km
En vandring huvudsakligen på skogsvägar. Vid Askdalen ansluter en förbindelseled till Roslagsleden vid Löttinge i Täby. Avståndet till Löttinge är 9 km. Anslutningen till Roslagsleden går över Deglinge gård och Ullnasjöns södra strand. Från anslutningsleden är det ganska nära till Skavlötens friluftsgård i Täby, som också kan fungera som en utgångspunkt för vandringar på Blå leden.
Vid Stava finns möjligheter till bussförbindelse, vilket gör Stava lämplig som replipunkt för vandringar på Blå leden.

Stava - Domarudden 10 km
Från passagen under väg 276 går leden genom villaområdet i Stava, förbi Stora Stava och över de öppna åkrarna till Norrö. Det gamla tingshuset på Norrö är numera ett skolmuseum, som visar hur skolan såg ut förr i tiden i Österåkers kommun. Information om öppettider på skolmuseet kan erhållas på tel: 08-540 213 41.

Klicka på bilderna nedan så kommer du direkt till de olika etapperna

Etapp 1 på Blå Leden - Vaxholm till Kulla Vägskäl

Etapp 2 på Blå Leden - Kulla Vägskäl till Dommarudden