Lofer dag 1

Vandra i Österrike

Lofer - St: Martin


 Första dagen i Lofer, Österrike, blev en helt fantastisk vandringsdag med min dotter Amanda och min dåvarande bonusson Jesper - Jesper (20 år) och Amanda (17 år).


 Första dagen gick vi från hotellet till liftstationen och tog liften upp till Loderbichl på 1002 m.ö.h. Väl uppe där liften slutade vandrade vi vidare 850 höjdmeter upp mot Grupphörndl på 1747 m.ö.h.
Vägen upp mot toppen var kuperad och brant. Eftersom detta var första alpvandringen vi hade med Amanda och Jesper på hade vi varit oroliga för hur de skulle reagera på de smala och bitvis branta partier som skulle passeras. Vår oro hade varit helt obefogad. De tyckte att de mest branta och smala stigarna var de häftigaste.

Orken var det inte heller något fel på. De nästan småsprang hela vägen upp mot toppen. Att ta med vandringsstavar så alla fick en stav var visade sig vara ett lyckodrag. I branta partier är vandringsstavar guld värda att ha med!

Precis när vi passerat Bräugföllalm, en vacker fäbod men hänförande utsikt, hörde vi ett jätte muller. Vi reagerade blixtsnabbt. Vad var det vi hörde?? Åska?? Då såg vi det stora klippblock som precis lossnade från Gföllhörndl (1627 m.ö.h). Vilken tur att vi redan passerat stigen där klippblocket och alla stenarna for ner. Var det något som kom efter oss? Inga rop eller skrik hördes så vi antog att det inte var så........

Väl uppe toppen, med helt fantastisk utsikt, åt vi vår lunch. Vi förvånade två tyskar som kom upp på toppen strax efter oss. De undrade hur det kunde lukta så gott på toppen. Det var vi som på vårt gasolkök kokade potatis och värmde två burkar köttbullar med brunsås.

Just luncherna hade vi planerat redan hemma. Eftersom vi hade bilen med var det verkligen inga problem att ta med precis vad vi ville.

Amanda och Jesper var trötta men väldigt nöjda med den fantastiska vandringen och även om det kom en rejäl regnskur på vår väg ner var de lyckligt fyllda av adrenalin och endorfiner en toppbestigning ger en.

Vi firade vår lyckade och vackra vandringsdag med öl till männen, en weinsprizzer till Helena och en Cola till Amanda vid uteserveringen på Lofers mycket mysiga torg.I resan Vandra utan packning hade vi varit riktigt bekväma och köpt tll halvpension.

Mer detaljer om dagens vandring

Dagen började i Lofer med lift upp till 1002 m.ö.h . Loderbirchl. Vi vandrade med en stigning på 750 höjdmeter, och Jesper och Amanda klarade det riktigt bra, även Helenas knä klarade det bra
Vilka vyer, fantastiskt fint. Förbi Bräugföllalm och upp på den högsta toppen Grupphörndl 1747 m.ö.h

Plötsligt smäller det till. Vi trodde åskan slog ner men det var ett klippblock som lossnade och startade ett stenras. Inte precis där vi var som tur var.

Väl på toppen lagade vi lunch, Köttbullar och potatis och njöt av utsikten.


 Vi började sedan nedstigningen förbi Loferer Alm och Wasserfallweg.
Här började det regna så regnutrustningen på Vilka fina vattenfall

Ner till liften igen och istället för att gå ner tog vi den ner. Stannade i Lofer för dagens öl och vidare till Hochmoos ST: Martin där vårt hotell låg.

Härlig första dag

Resan

Se resan under www.goaustria.net och 3 dagars turen Ravinernas tur

https://goaustria.net/index.php/vandra/vandra-i-osterrike/tur-2-saalachtaler-rundtur-3-dgr-4-nt/tur-2-turbeskrivning