Svarta Bergen - Bergastigen 8 km

Vandra i Skåne - Vandra i Sverige

Svarta Bergen, Bergastigen 8 km

Start/Mål Rundslinga:

Alternativ 1: Parkera vid Svarta Bergens arbetslivsmuseum (Hägghults gamla stenbrott) Tranebodavägen 1, Lönsboda.

GPS Koordinater: N 56° 23' 41.76", E 14° 14' 59.56"

Alternativ 2: Parkera vid vid Hjärtasjöns norra spets där det dessutom finns bad med toa och grillar.

Denna vandringsled har jag inte gått - däremot tänker jag vandra den när jag besöker min kusin som bor i området.

Här nere kan du ladda ner en vandringskarta

Utanför Lönsboda, Skåne, finns Svartabergen

Detta är mitt i Snapphaneriket och det var här som Snapphanarna höll till när Danmark och Sverige stred om Skåne. Skåne blev till slut svenskt 1658. När man ser skogarna här är det lätt att se hur perfekta de är krigsföring och den som känner till området har allt på sin sida och kan utnyttja terrängen. 

I svartabergen utanför Lönsboda invigdes 2013 en vandringsled på 8 km som genom skogen från naturmuseet Svarta Bergen till Hjärtasjön, rundar sjön och sedan tillbaka till naturmuseet.

Om Hägghults nedlagda stenbrott - Svarta Bergen

1994 startades den ideella föreningen Svarta Bergen i det nedlagda stenbrottet där man bröt dibassten (svart sten) med målsättning att bevara och rusta upp Hägghults nerlagda stenbrott. Föreningen har byggt upp ett naturmuseum för turism med möjligheter för besökande att guidas i en unik miljö och intressant historia. Konstnärer som arbetar i diabas är rikt representerade
med spännande konstverk inom området.

Man kan gå guidade visningar av stenbrottet varje dag (maj till september) och kostnaden är 200,- inklusive entré (2020). Vill man titta på stenbrottet på egen hand är kostnaden 30,-.

Man kan även hyra en flotte per timme och glida runt på den med egen medhavd fikakorg. Man hyr per timme.

Hjärtasjön

Vandringen runt enbart Hjärtasjön är 3 km. En vandring som även de mindre barnen orkar. Det finns många möjligheter till paus, fika och avkoppling. Bäst är det att börja och avsluta vandringen vid sjöns norra spets. Här finns det dessutom badbryggor, lekplats, toalett och grillmöjligheter.

Netflix-serien The Rain är inspelad i Svarta Bergen -Även serien om Snapphanarna är inspelad här

Den dansksvenska Netflix-serien The Rain är inspelad i Svarta Bergen. The Rain är en dystopisk sci-fi-serie, och utspelar sig i ett postapokalyptiskt landskap.

Även serien om Snapphanar filmades här.