Svarta Bergen - Bergastigen 8 km

Vandra i Skåne - Vandra i Sverige

Svarta Bergen, Bergastigen

8 km, Lönsboda, Osby, Skåne

Start/Mål Rundslinga:

Start/Mål: Parkera vid Svarta Bergens arbetslivsmuseum (Hägghults gamla stenbrott) Tranebodavägen 1, Lönsboda. GPS Koordinater: N 56° 23' 41.76", E 14° 14' 59.56"

För att kunna vandra denna led måste man börja sin vandring vid arbetslivsmuséum.

När de har öppet kostar vandringen 60,-. När de har stängt är det gratis att vandra. Är man under 18 år så går man fritt in i området.

Det går inte att komma in på leden från Hjärtasjön eftersom området är stängslat och arbetslivsmuséum arrenderar marken.

Arbetslivsmuséum hyr även ut stugorna vid Hjärtasjön. Där hittar du också info om hur du gör om du vill vandra leden.

Denna vandringsled har jag inte gått - däremot tänker jag vandra den när jag besöker min kusin som bor i området.

Här nere kan du ladda ner en vandringskarta

Bergastigen - Lönsboda 8 km

I svartabergen utanför Lönsboda invigdes 2013 en vandringsled på 8 km som genom skogen från naturmuseet Svarta Bergen till Hjärtasjön, rundar sjön och sedan tillbaka till naturmuseet.

Hjärtasjön - Lönsboda 3 km

Vandringen runt enbart Hjärtasjön är 3 km. En vandring som även de mindre barnen orkar. Det finns många möjligheter till paus, fika och avkoppling. Bäst är det att börja och avsluta vandringen vid sjöns norra spets. Här finns det dessutom badbryggor, lekplats, toalett och grillmöjligheter.

Osby Kommuns hemsida för mer info om vandringar - klicka här

Utanför Lönsboda, Skåne, finns Svartabergen

Detta är mitt i Snapphaneriket och det var här som Snapphanarna höll till när Danmark och Sverige stred om Skåne. Skåne blev till slut svenskt 1658. När man ser skogarna här är det lätt att se hur perfekta de är krigsföring och den som känner till området har allt på sin sida och kan utnyttja terrängen.

Om Hägghults nedlagda stenbrott - Svarta Bergen

Föreningen har byggt upp ett naturmuseum för turism med möjligheter för besökande att guidas i en unik miljö och intressant historia. Konstnärer som arbetar i diabas är rikt representerade med spännande konstverk inom området. Svarta bergen är en ideell förening. Tomten är friköpt o ägs av föreningen o resterande mark arrenderas
 av svea skog.

Netflix-serien The Rain är inspelad i Svarta Bergen -Även serien om Snapphanarna är inspelad här

Den dansksvenska Netflix-serien The Rain är inspelad i Svarta Bergen. The Rain är en dystopisk sci-fi-serie, och utspelar sig i ett postapokalyptiskt landskap.

Även serien om Snapphanar filmades här.