Norrbottens Tak

25 toppar i Sverige - Sveriges Tak

Norrbottens Tak

Vitberget 594 möh


Plats: Nordväst om Älvsbyn
Position:N 65°58,978' E 20°19,148'
Höjd över havet: 594 m
Klassificering: Class 1 (Vad är detta?)
Avstånd: ca. 4 km tur och retur
Höjdskillnad: ca. 300 m


Köranvisning:

Starta i Älvsbyn i södra delen av Norrbotten. Följ väg 374 till Njalla, 3 km över gränsen till Lappland. Det är ca. 52 km från Älvsbyn. Tag höger, åt nordost i Njalla och fortsätt ca. 3,5 km där en stig går in åt höger. Parkera av vägen i anslutning till stigen.

Led:         

Följ stigen från vägen åt sydost upp på toppen av Vitberget. Det ska finnas en triangelpunkt på toppen. Highpointen ligger i ett naturreservat eller egentligen ett domänreservat och Länsstyrelsen i Norrbottens län har gjort en karta tillgänglig och också annan information om naturtyper och arter i anslutning till Vitberget. En trevlig utflykt på vägen mellan Älvsbyn och Vitberget är Storforsen i närliggande Pite Älv.

På toppen finns en geochache

Toppen erbjuder, trots sin höjd, bara begränsade utsikter eftersom den är skogsbevuxen. Stugan drivs av Vidsels skoterklubb och är än så länge öppen för allmänheten. Ett sätt att ta sig hit är att ta av från väg 374 vid Njalle och parkera nära starten på stigen (T1) som leder upp till toppen. Det går också en skoterled från byn Vitberget till toppstugan.