3. Rosersberg - Sigtuna

19 km - Upplandsleden

(3) Rosersberg - Sigtuna


Hela sträckan är 19 km och vi valde som tidigare att dela upp vandringen på två dagar - Rosersberg - Steninge = 8,2 km och Steninge - Sigtuna = 10,8 km

2020 - Vandring på del av etapp 3 + jakt i Rosersberg

Idag har jag vandrat på Upplandsleden - en del av etapp 3, Rosersberg - Steningebadet. Idag stod egentligen jakt i Rosersberg på schemat för husse och vår tax Norma. Även Klas som är pappa till Normas valpar var med idag och stod för dagens första drev.

Jag och vår Springer spaniel Bruno följde med och gick en del av etapp tre lite fram och tillbaka istället för att vara med på jakten. -Efter morgonsamling och kaffe 07:30 vid Rosersbergs jaktskytteklubb så gav jag och Bruno oss av i riktning söderut mot Rosersbergs Slott. Vi följde nu Upplandsleden söderut, rundade slottsparken och vänder sedan åter norrut när vi kom ut på grusvägen som leder ner till Rosersbergsbadet. Vi gick stora vägen och grusvägen tillbaka och passerade åter Rosersbergs Jaktskytteklubb och vandrade vidare fram till Steningebadet där vi mötte upp jaktlaget som precis avslutade dagens första såt.

Sen grillade vi korv!

Efter tidig lunch var det dags för vår tax Norma att driva rådjur. Då fick Bruno vila i bilen. Jag, Fredrik & Ida var hundförare och övriga jaktlaget satt på pass i norra delen av Rosersberg. Norma fick snabbt upp ett rådjur som om drev söderut, förbi försvarets hundträningsanläggning och vidare fram till Rosersbergs Slott. Efter 1 timmes drev åkte jag och fångade en fullt drivande tax mitt i slottsparken. Efter en snabb språngmarsch och si så där 8 höga inrop efter Norma vände hon och kom fram till mig på inkallning. Det är alltid lite tveksamt om hon kommer eller inte. Tror att även Norma insåg att det där drevet gått lite väl långt ur såten Totalt blev det 18574 steg för mig den här förmiddagen.

2011 - Rosersberg till Steninge 8,2 km

Det var härligt, kallt och friskt, höstväder när vi vandrade första delen den 30 oktober mellan Rosersberg och Steninge. Vi parkerade bilen vid slottet och letade oss tillbaka tid den punkt vi avslutade förra vandringen. Leden sträcker sig genom slottsparken i kanten längs med Mälaren.
När vi lämnat slottsparken följde leden en mindre grusväg. Här stötte vi på ett gäng med militärer på övning. Det känns alltid lite kusligt att möte ett gäng militärer så här. Man slits bryskt tillbaka från den vackra naturen till verkligheten.

Strax efter vi passerat militärerna var det dags att plocka dagens första chach. Den var placerad i en gammal militärbunker. Tur vi hade med pannlampa för det var kolsvart nere i tunneln.

Vid Rosersbergs skytteklubb stannade vi till och åt dagens lunch. Det var lite kallt och ruggigt så vi satt inte still så värst länge. Det var lika bra att hålla igång för att kunna hålla uppe temperaturen i kroppen. Efter Oskarsbanan går leden genom skogen på mindre grusvägar ända fram till badet vid Tegelugnen. Vi hade tänkt dricka kaffe här men det blåste kallt så vi beslutade oss för att vandra vidare till den lilla ån strax innan Sigtuna.

Här vid ån tog vi ännu en chach innan vi drack vårt kaffe.
Efter ån var det bara en kilometer kvar tills vi var framme vid Steninge.

2011 - Steninge - Sigtuna = 10,8 km

När vi vandrade andra delen den 5 november mellan Steninge och Sigtuna var det riktigt skönt höstväder.  Vi parkerade bilen vid Steninge och passade på att titta in i glasbruket innan vi vandrade vidare på Upplandsleden.

Från Steninge följer Upplandsleden landsvägen ut till Flottviken innan den viker av in i skogen och upp på vitberget.  Vi stannade och åt lunch vid den fina rastplatsen - Björnkälla Friluftsgård. Här finns en fin eldlplats och idag hade vi tur eftersom någon lämnat kvar ett nät med lite ved. Vi tände en eld som värmde gott i det lite ruggiga vädret.

Vi vandrade vidare och passade på att ta ännu en cach innan vi kom fram till St Emmarsboda. Det är Friluftsfrämjandet som äger St Emmarsboda och här kan man på söndagar köpa fika. Det är OK att ha med sig egen matsäck samt att använda grillarna som finns på området.

Även här vid St Emmarsboda passade vi på att ta en finurligt gömd cach.
Strax efter St Emmarsboda finns ett vindskydd som används av Friluftsfrämjandet. Det är inget övernattningsvindskydd eftersom det saknas trägolv.

Efter St Emmarsboda har vi inte långt kvar tills vi är framme vid vår bil som vi parkerat på parkeringsplatsen där vägen/leden passerar över Mälaren.
Upplandsleden kommer aldrig in i centrala Sigtuna utan följer Mälaren upp längs med Garnsviken och Viby.

2020 oktober - Rosersberg till Steningebadet

Vandringen 2011 - Rosersberg till Sigtuna