Tjäderleksmossen - Almunge

Vandra i Sverige - Vandra i Uppland

Tjäderleksmossen - Almunge

Jag besökte Tjäderleksmossens Naturreservat i maj 2024 och detta har länge varit en plats jag velat besöka. Den lilla stugan vid sjön har i flera år lockat till ett besök och äntligen stämde allt med min planering. Jag parkerade vid den norra parkeringen och vandrade de 2,5 km som det tar att vandra norrut till sjön och stugan T/R. 

Var: Strax söder om Almunge, Uppsala län

Parkering: Det finns en parkering i södra reservatet och en parkering mitt i reservatet. Parkeringen mitt i reservatet är en stor öppen yta med plats för flera bilar. 

Terrängen är på många ställen blockig och svårframkomlig men markerade stigar finns. Några särskilt sevärda delar är Kansadalen och den lövrika skogen och hällmarkerna vid Skärsjön. Vid sjön finns också en stuga där du kan rasta eller övernatta någon enstaka natt. 

Skärsjöstugan - öppen stuga

Skärsjöstugan är en av Länsstyrelsens öppna stugor. Här kan du avnjuta din medhavda matsäck eller bara värma dig en stund. Stugan är även lämplig för övernattning. Det kostar inget och det går inte att boka. Eftersom det kan bli fullt är det bra att ha en reservplan, till exempel ett tält i packningen.

För allas säkerhet och trivsel gäller följande:

  • Du får övernatta max två nätter.
  • Som första gäst i stugan förväntas du bjuda in nya besökare och lämna plats åtminstone på golvet.
  • Lämna företräde till andra besökare efter en natts övernattning i stugan.
  • Använd gärna kaminerna, men elda försiktigt och se till att elden är släckt när du går.
  • Var sparsam med veden, så att det räcker åt alla.
  • Ta med eventuella sopor hem och lämna stugan i städat skick. Lämna inte kvar mat i stugan.
  • Skriv gärna några rader i gästboken innan du går.

Bilder från min vandring vid Tjäderleksmossen

Hitta hit

Tjäderleksmossen ligger ca 20 km öster om Uppsala, strax väster om Almunge.

Med bil till norra parkeringen: Från väg 282, strax öster om Länna, sväng norrut in på en liten väg vid skylt mot Kvarnmyra. Följ vägen cirka 2 kilometer, tag av till höger vid skylt mot Tjäderleksmossen och följ vägen cirka 1 kilometer fram till parkeringen.

Med bil till södra parkeringen: Från väg 282, väster om Almunge, precis där en skylt visar att du kör in i Almunge, sväng norrut in på en liten väg som går under en stor kraftledning. följ vägen cirka 1,5 kilometer fram till parkeringen.

Med buss: Hållplatserna Länna gård och Trångdal ligger båda längs väg 282 söder om reservatet. Sök bästa färdsätt på ul.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Från hållplats Länna gård, gå en kort bit längs 282:an mot Almunge och ta sedan av till vänster mot Kvarnmyra. Följ vägen cirka 2 kilometer, tag av till höger vid skylt mot Tjäderleksmossen och följ vägen cirka 1 kilometer fram till parkeringen.

Från hållplats Trångdal, gå grusvägen norrut längs kraftledningen, cirka 1,5 kilometer upp till parkeringen.