Rondane Nationalpark

Norge Dovre Fjäll

Rondane Nationalpark

2014 och 2022

Vi tog bilen upp till Mysusæter och passerade den lilla byn. Vägen hit går längs slingrande smal serpentinväg. Svettigt för en ovan Svensk att köra upp och nerför. Så snart du passerat hytten i Mysusäter kommer du fram till en bom med betalväg resten av vägen fram till parkeringen vid Spranget. Man kan betala med kort för att passera bommen. Priset är 30 nkr. 

Här vid vägbommen tar bilvägen slut och det är också här många börjar sin vandring till Spranget och vidre till Rondvassbu och Per-Gynt Hytta.

Vid parkeringen framme vid Spranget stod det mängder av cyklar. Det visade sig att man kunde ta en cykel vid parkeringen och cykla fram till Rondvasbu Hyttan och där betala för hyran av cykeln. Det gick även bra att betala med Wips (som Swish). 

Det är grusväg fram till hyttan så det går bra mycket fortare att cykla till hyttan om man bara vill besöka den över dagen. 

Vi började gå mot Spranget och leden är mycket väl markerad.

Att det heter Spranget eller Språnget på svenska var att här hoppade man över på egen risk förr i tiden eftersom det inte fanns någon bro.  Floden vi sedan följer söder ut heter Isakhölen.

Som vanligt i Norge är naturen hänförande vacker och vi blir alltid så där tagna av den fantastiska och annorlunda natur som erbjuds i vårt grannland.

Vattnet forsar så där magiskt det bara kan göra en riktigt fin sommardag (utan mygg och knott).
Ungefär halvvägs genom vår vandring kom vi högra upp och passerade en ravin som vattnet gröpte ur. Här fanns ett större vattenfall.

Här kan du ladda ner en karta om du vill hitta till Rondane Nationalpark och vandra den korta tur jag gick:

Här är en film från vårt besök i Rondane Nationalpark 2022

Vårt besök i Rondane 2022

Mitt besök i Rondane 2014