5:2 Ösmo - Hemfosa

14,5 km

Etapp 5:2 Ösmo - Hemfosa

4 oktober 2008

Sörmladsleden Etapp 5:2 Ösmo - Hemfosa 4 oktober 2008

Betyg 4

Vi tog bilen till Hemfosa och ställde den vid Pendelparkeringen. Tog pendeltåget till Ösmo 2 stationer mot Nynäshamn. Man kunde antingen gå rakt över Ösmo mot starten i Vansta eller ta bussen till Vansta. Man kunde även hoppa över den första kilometern och gå direkt till leden från Pendeltågstationen. Vi kom på en gång till sjön Muskan vilken vi gick längs med hela vägen.Man kunde även gå en rundtur längs sjön 8 km.
Vi gick vidare norrut och gick förbi sjön Tärnan, gick över berg En rätt krävande etapp. Till slut kom vi till Hemfosa och vår bil.

Nedan en etappbeskrivning från Sörmlandsledens hemsida.

5:2. Vansta, Ösmo - Hemfosa, 14,5 km

Start: N 58°58.844' E 017°52.926'. Parkering vid tågstationen.
Skärmskydd: Muskan - N 59°00.684' E 017°53.995'

Till Ösmo kommer man med såväl buss som tåg från Stockholm. Åkande med buss stiger av vid Ösmo Centrum. De som kommer med tåg från Stockholm går av vid Ösmo Pendeltågsstation och går västerut. Då passeras också busstationen vid Centrum. Gång och cykelvägen vid sidan om Nyblevägen och en liten bit av Hugins väg leder in på leden strax innan vägundergången vid Vansta. Det går också att ansluta till leden norrut om man från pendeltåget går Körrundavägen och Strandvägen till korsningen Storeksvägen/Skogsvägen där leden ansluter från väster.

Leden går norrut och rundar den nästan 3 km långa sjön Muskan och följer sedan dess östra strand fram till norra änden, där det finns skärmskydd och bad. På andra sidan sjön skymtar storgården Körunda med anor från medeltiden.

Sedan leden lämnat Muskan passeras båtsmanstorpet Sjövreten och går sedan in i ett omväxlande skogsparti och tangerar där Segersängs järnvägsstation. Efter den lilla sjön Tärnan letar sig leden fram utefter gamla sockengränser. Den uppmärksamme lägger här märke till många tomtgränsmarkeringar, s k råstenar.

Från Tullberget finns en markerad avstickare till Borgberget som har en fornborg. Det kan vara värt besväret att göra en avstickare dit upp och tänka tillbaka på våra forntida förfäder som måste skydda sig mot aggressiva inkräktare.

Närmare etappmålet går leden i kanten av Långmossen.

Området är fyllt av våtmarker och har ett rikt fågelliv. På sträckan ser du kanske också några av de rovfågelarter som häckar här.