Haparanda Skärgård Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Haparanda Skärgård Nationalpark

Haparanda skärgårds nationalpark bildades 1995 och ligger i den norrbottniska skärgården, nära den finska gränsen. Den största ön i nationalparken är Sandskär, en ö med varierande natur och en spännande historia med säljägare och förlista sjömän. Nationalparken är 60 kvadratkilometer stor. Syftet med nationalparken är att bevara det unika skärgårdslandskapet som Haparanda skärgård utgör.

Mitt besök vid Sandskär

Jag besökt Sandskär 2015 och tog då båten ut till Sandskär från Nikkala. Det gick snabbt att besöka ön och vandra runt den. Eftersom vi hade lite begränsat tidsschema och skulle vidare till Treriksröset liftade vi med en lokal fiskare tillbaka efter att ha spenderat ungefär 3 timmar på ön. Vi betalade fiskaren 500,- för besväret och för att han körde oss till vår bil efter att vi ankommit med båt hem till honom strax söder om Nikkala.

De flesta av de som rest ut till ön tillsammans med oss hade hyrt en stuga på ön och skulle stanna hela helgen. Det finns två tältplatser på ön och där hade vi tänkt tälta innan vi började prata med fiskaren.

Tyvärr har jag inte speciellt många egna bilder från mitt besök eftersom det är mitt ex som ligger på de bilderna och vägrar dela med sig.

Hitta hit

Från Haparanda hamn i Nikkala går turbåtar till Sandskär. Bokning av turer och stugboende görs via Haparanda turistbyrå. Hamnen hittar du via en avtagsväg från E4, 11 km väster om Haparanda. Från E4 är det sex kilometer fram till hamnen.