Östgötaleden

Vandra i Sverige

Östgötaleden

Östgötaleden
Start/Mål: Bymacken i Rimforsa
Längd: 15 km
Svårighetsgrad: Kuperad terräng

I april 2014 vandrade vi på Östgötaleden, 15 km, i Rimforsa (söder om Linköping).

Vandringen ingår som en del i vårt projekt #peakofsweden . I Peak Of Sweden ska vi besöka alla landskap i Sverige, bestiga högsta punkten, vandra en bit på huvudvandringsleden och besöka landskapets nationalpark(-er).

På natten hade vi övernattat vid Liljeholmens Herrgård (Rimforsa) som erbjuder fina vandringspaket med övernattning, middag, frukost och lunchpaket. Herrgården ligger jätte fint vid sjön Åsunden och erbjuder ytterligare två vandringsleder förutom den vi vandrade.

Eftersom första biten av leden går på vägen in/från Herrgården fuskade vi och parkerade bilen vid Bymacken inne i Rimforsa. Det är nämligen här leden möts när man kommer tillbaka på rundslingan. De extra två kilometrarna kändes onödiga för oss just idag eftersom vi skulle ta bilen hem när vi kom tillbaka.

När vi loggade vandringen med Runkeeper blev sträckan start/mål Bymacken 15 km. Terrängen är kuperad och i Liljeholmens Broschyr över leden är den markerad som svår. Vi måste erkänna att vi var trötta i benen när vi kom tillbaka till bilen. Jätte skönt just då att slippa gå den extra kilometern in till Herrgården.

Efter en bits vanring kom vi fram till Hallsta säteri och det var här vi kom på Östgötaleden mot Kisa. Här i Hallsta säteri stötte vi på åsnor.

Vi fortsatte sedan vår vandring längs med Östgötaleden till Hallsta ängar. Här tog vi en chach och åt sedan vår lunch vid det nybyggda vindskyddet längs med ån.

Efter en god lunch fortsatte vandringen upp på Klevberget. Ett besök uppe på Klevberget är imponerande. Sprickan inger respekt och en mäktig känsla. Här pausade vi och drack vårt kaffe samtidigt som vi blickade ut över sjön Järnlunden.

Vi fortsatte att följa Östgötaleden mot Kisa. Vid Hagbergslund lämnar vi Östgötaleden och vänder vänster tillbaka mot Rimforsa. Vi korsade den asfalterade vägen och vandrade vidare in på den gamla körvägen mot Granlund.

Den äldre körvägen ledde oss till gården Eriksholm. Gården byggdes vid 1700-talets mitt av Erik Tuneld som var Sveriges förste geograf.

Vi fortsatte förbi Hallstadammen och passerade på träbron över Hallstadån.
Precis innan vi kommer in i Rimforsa kommer vi åter igen in på Östgötaleden som tar oss hela vägen tillbaka till bilen vid Bymacken.

Innan vi var framme vid Bymacken passade vi på att köpa en glass på ICA. Det var vi väl värda.


31 000 BESÖKARE VARJE MÅNAD - Gratis, helt utan kostnad!

STÖTTA WWW.VANDRINGSTJEJEN.SE - GE BIDRAG SWISH 0709197185