23. Härnevi - Skattmansö

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Upplandsleden Etapp 23

Härnevi - Skattmansö 20 km

Upplandsleden Etapp 23 Härnevi - Skattmansö 15 km (3 oktober 2009)
Betyg -3

Vi fortsatte resten av Upplandsleden Etapp 15 helgen efter första delen. Denna delen var ett snäpp bättre än den förra men saknade ändå bra/trevliga rastplatser.

Första rastplatsen är vid Härledgården. Här finns några bänkar uppe på kullen där man har fin utsikt över slätten (ingen eldplats och man får inte övernatta här).

Andra rastplatsen är i en gammal lada vid Stakvreten. Tyvärr är ladan i väldigt dåligt skick eftersom traktens ungdomar verkar tycka att det är ett bra tillhåll. Det finns ingen kamin eller sängplatser. Antar att det var länge sedan någon sov över i ladan. Det finns ingen eldplats utanför ladan, ej heller något lämpligt ställe att "göra en egen" eldplats eller sätta upp ett tält.

Den första delen från Härnevi kan man egentligen helt hoppa över då den bestod av 4-5 km väg innan man kom fram till Tosrstuna. Sedan blev det bättre med skog och till sist naturreservatet Skattmansödalen.

Bästa upplevelsen på hela etappen var Starten vid Härnevi Kvarn. Samt de sista 3 km då man är inne i Skattmansödalen där leden slingrar sig vackert längs med flodravinen.

Från upplandsleden

Det här är en lättgången etapp där odlingslandskapet sätter sin prägel på vandringen. Vandringen börjar genom ett böljande, bitvis skogtäckt, landskap som övergår i flackare slättbygd.

Etappen startar vid Ytterkvarn i vackra Skattmansöådalen. Här forsar ån fram under en välbevarad stenvalvsbro. Inte långt från Ytterkvarn kommer du till en stig som gör en avstickare på ett par hundra meter till en kolarkoja. Utanför finns rastplats på berghällar med utsikt.

Längs stigar och skogsvägar kommer du efter 6 km till en gammal lada där du kan stanna till för en rast. Därefter följer en sträcka genom öppnare landskap. Snart skymtar en samling röda stugor framför dig. Det är Härleds hembygdsgård, en utmärkt plats för en rast.

Leden fortsätter längs en stig ner mot Torstuna (här finns busshållplats Korsbacken) och vidare på landsväg förbi vidsträckta åkermarker fram till Torslunda. På ett ställe delar sig leden. Där kan du välja att gå en omväg längs Torslundaslingan, slinga 23:1, som tar dig förbi Torslundagropen och Vånsjöåsens naturreservat. Efter Torslunda följer en bit på gräsbevuxen körväg fram till Kylsta och därefter vägen förbi Jädra, över Örsundaån och fram till Härnevi.

Etappmålet ligger vid Härnevi IP. Här finns parkering.