Kosterhavets Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Kosterhavet Nationalpark

Var: Norr om Strömstad
Naturrum: Strömstad, Rossö, Resö, Tjärnö, Saltö.
Båt: Avågr från Strömstad och tar ungefär 45 minuter.
Övrigt: Går även att besöka med bil, som vi gjorde på Rossö.

Kosterhavets Nationalpark och en vandring på Kockholmen - #peakofsweden

Jag besökte Kosterhavet och Entré Rossö den 19/10 2015.

Kosterhavet i norra Bohuslän är Sveriges enda nationalpark under vattnet och angränsar till den norska marina nationalparken Ytre Hvaler. En fullständigt unik plats med över 6000 olika djur och växter. Många av de sällsynta arterna frodas i Kosterfjordens djupränna och Sveriges enda levande rev med ögonkorall finns dessutom i nationalparksområdet.
Kosterhavets nationalpark har fyra stycken entréer med Naturrum - Resö, Rossö, Strömstad och Tjärnö/Saltö.
Innan vi gav oss ut och vandrade, besökte vi Naturrum vid nationalparksentré Rossö. Här kan man titta på filmer om havet och varför det är så viktigt att värna om naturen under ytan.
Fiskehamnen på Rossö är väldigt gemytlig.
Här, inne i fiskehamnen, hade vi turen att kunna fotografera en röd brännmanet som tagit sig in mellan båtarna. Den röda brännmaneten gillar kallare vatten och påträffas i Sverige längs med västkusten och in i den sydvästra delen av Östersjön.
Färgen bestäms i hög grad av storleken på maneten. Stora individer har klarröd eller mörkt lila färg, medan små individer närmast är orangefärgade. De röda brännmaneternas medusor kan bli över 2 meter i diameter över klockan.
Den enda delen av brännmaneten som inte "bränns" är klockans ovansida. Brännmaneter utsöndrar ett gift från sina tusentals nässelceller vilka dels sitter på tentaklerna, men i högre antal allt närmre manetens mun. Beröring av tentakler är mycket obehagligt och smärtsamt. Att simma eller dyka rakt på eller igenom ett större exemplar, så att stora delar av kroppsytan kommer i beröring med maneten kräver sjukhusvård. Men visst är den vacker i sin röda/oranga färg!
Vi vandrade 4 km rundslinga på Rossö och Kockholmen.
Leden på Kockholmen är markerad och här och där finns skyltar som visar vägen till sevädheter.
Det finns två eldplatser ute på Kockholmen.
Vi passade på att gå ut på klipporna för att få fin utsikt över Kosterhavet.
Skogen ute på Kockholmen är väldigt trollsk.

Hitta till Kosterhavet
Det är enkelt att ta sig till de olika delarna av Kosterhavets nationalpark. Ta tåget längs Bohusbanan eller följ E6:an norrut mot Strömstad. Kommer du norr ifrån så följer du E6:an mot Strömstad. Året runt avgår Kosterbåtarna från Strömstad. Resan tar ungefär 45 minuter. På vägen passerar du genom vackra skärgårdsområden och över Kosterfjordens djupränna.
Även från Resö, Rossö, Tjärnö och Saltö bjuds fina utsikter över Kosterhavet och hit finns det vägförbindelse