Gotlands Tak

25 toppar i Sverige - Sveriges Tak

Gotlands Tak

Lojstahajd 82 möh


Namn: Lojstahajd
Höjd över havet: 82 möh
Plats: Södra delen av Gotland, Nordväst om Lojsta vid Graunvik.
Position: . N 57°19,929 E 18°20,226
Klassificering: Lätt
Avstånd: 600 meter tur och retur
Höjdskillnad: mindre än 40 m

Kvällen innan besöket på Gotlands högsta punkt kom vi med bil och våra två yngsta tonåringar till Gotland.

Eftersom högsta punkten ligger nära Russparken på södra Gotland beslutade vi oss för att köra till Russparken på kvällen och övernatta vid den fina rast- och parkeringsplatsen.

På morgonen innan vi gick upp på Gotlands högsta punkt fick vi ett väldigt roligt besök av en liten räv. Den lilla räven underhöll oss under två timmar och var väldigt nyfiken på allt vår familj gjorde. Detta var en liten årsunge som inte lärt sig att vara rädd för människor ännu!

Amanda valde som vanligt att sitta kvar i bilen. Alla bromsar runt bilen gjorde att hon vägrade stiga ut. Rätt typiskt en tonårsdotter.... Jesper följde däremot med oss upp på toppen!

Det går en liten stig nästan ända upp på toppen. Det är bra att ha med sig en GPS när man ska upp eftersom stigen tar slut ca 20 meter från toppen.

Gotlands högsta punkt är markerad med en triangelpunkt och skyddad enligt lag. Detta gäller för de flesta landskaps toppar men tyvärr inte för alla.  Väl på toppen tog vi även en geocache. Är man geocachare kan man använda sig av de koordinaterna för att hitta till toppen.
När toppen var tagen gick vi ner till Amanda som väntade i bilen för att fortsätta att utforska Gotland tillsammans med våra två yngsta!

Köranvisning
Från kyrkan i Lojsta kör söderut ett par hundra meter, och sväng sedan höger mot Graunvik och Russparken, som nås ca 3,6 km från Lojsta. Fortsätt genom Graunvik och ta den andra vägen (tredje vägen om man räknar med båda påfarterna på den första vägen) efter Graunvik.
Kör in på den lilla grusvägen och parkera där.
Se bifogad karta för att se exakt hur du hittar till Gotlands högsta punkt.

Led
Från infarten av grusvägen går en liten stig ända upp på toppen.
Stigen är inte markerad men den syns tydligt nästan ända upp på toppen.
Det är bra att ha med en GPS för att kunna hitta till toppen.

Övrigt
Det ligger en geocache på toppen som vi tog. Är du geogachare så kan du även använda de koordinaterna för att hitta till toppen.
På "toppen"finns några cementfundament. Dessa kom till år 1940 då man byggde ett brandtorn här. Hit fick personer som ingick i brandvärnet komma tre gånger om dagen för att kontrollera om det förekom brandrök någonstans. Från tornet kunde man bl.a. se röken från skorstenen vid Cementfabriken i Slite. Övervakningen härifrån pågick fram till mitten av 1960-talet. Brandtornet revs runt år 1970.