Drevprov

med vår tax Norma

I fredags var jag och Fredrik iväg och gjorde ett drevprov med vår tax Norma. Norma är redan champion och tanken är att vi fortsättningsvis ska göra ett drevprov en gång per år för att registrera hennes jaktegenskaper att ha som underlag inför avelsvärdering.

Någon gång i framtiden ska Norma nämligen få bli mamma och då tänker vi behålla en avkomma efter henne.

Ett drevprov görs under jägarmässiga former och med största möjliga hänsyn till annat friluftsliv. Normas drevprov gjorde vi strax norr om Uppsala.

Drevprovsdomaren kollade först Normas ID-märkning (chip). Sen hälsade han på henne en längre stund för att kolla så hon inte uppvisar aggressivt eller olämpligt beteende. Norma verkligen älskar alla, och då menar jag alla! Hon är en glad, positiv men bestämd liten tax som klarade båda första testerna med bravur.

Norma är Fredriks andra tax men för mig var det första gången jag var med på ett drevprov. Det finns ett par olika regler som måste följas på ett drevprov. Ni som varit med på drevprov förut får förlåta om jag missuppfattat hur allt gick till.

Provledningen anger tidpunkt för provdagens början och slut. Provdagens längd är den FYRA

(4) timmar för att få tilldelats 1:a pris. Taxen skall ha provats lös i minst TRE (3) timmar utan andra avbrott än förflyttningar, för att få tilldelas pris. Förflyttningar med hunden kopplad skall räknas in i provdagen. Domaren bedömer Norma i samarbete, lydnad och jaktduglighet.

Bedömningen sker under förhållanden som är så lika en vanlig jaktdag som möjligt. Vid bedömningen av hundens egenskaper skall domaren ta hänsyn till de yttre omständigheterna som råder. Man får inte använda sig av motorfordon för att söka efter hunden eller hålla kontakt med drevet.

Vi träffade domaren kl. 08:00 på morgonen. Ungefär 30 minuter senare var Norma iväg på jakt efter rådjur. Vi följde henne via skall, karta och kompass. Hon tog oss över hyggen och små skogsvägar. På Normas drevprov blev det totalt 1 mils vandring för oss och domaren.

När vi passerade över ett hygge stötte vi upp två vildsvin som lugnt knallade iväg över hygget. Lite senare mötte vi en förvånad älg som undrade vad vi gjorde där mitt i skogen.

Efter fyra timmar var provet slut och det var dags för domaren att tilldela Norma sin bedömning - Det blev ett 1:a pris! Tjohoooo vad glada vi blev!