8. Vigelsjö till Roslagsbro

14 km - Roslagsleden

Etapp 8 

Vigelsjö - Roslagsbro

14 km

Lördagen den 8 maj 2010 gick jag etapp nr 8 på Roslagsleden.

Vi parkerade bilen på f.m. i Roslagsbro och tog bussen tillbaka till Norrtälje där vi bytte buss som tog oss ut till Vigelsjö.

Vigelsjö är en knutpunkt för Roslagsleden som förbinder den nya delen med den gamla. Här finns servering och campingplats med stugor, elljusspår, boulebanor, lek och spel, uthyrning av roddbåtar, kanoter och cyklar, strand och möjlighet till bad vid sjön Lommaren m.m.
Från Vigelsjö gård fortsätter leden i rik natur, förbi Färsna 4H-gården och Café Tupplidret som har öppet året runt.

Strax efter Färsna Gård finns det på kartan ett vindskydd utsatt. Längs med leden finns en skyllt uppsatt där det står att ingången, ca. 50 meter, till vindskyddet skall vara.

Från Färsna till Roslagsbro erbjuds vandring längs stigar, grusväg och körväg. Här går Roslagsleden parallellt med Broströmmen, en 14 km lång paddlingsled mellan Brosjön och Norrtäljeviken.

Varför inte stanna till vid Gillfjärden och ta ett dopp vid badplatsen?

Vid Roslagsbro kyrka finns en lämplig iläggningsplats för kanoter. Kyrkan, som har anor från 1200-talet, är väl värd ett besök. Efter att ha passerat Vigelsjö gård fortsätter leden mot Färsna

När jag vandrade Roslagsleden 2010 var vindskyddet ännu ej byggt.

Efter min vandring pratade jag med Norrtälje kommun som sa att vindskyddet kommer att byggas. Vi letade i 1 timme efter vindskyddet. Gick tillbaka till skylten och kolla igen. Letade ännu en stund utan att lyckas hitta vindskyddet.