Nittälven i Västmanland

Paddla i Örebro Län

Nittälven

Uvbergsbron - Dansarbacken - Nittbo - Ljusnaren


Betyg 5 - Nittälven ca 15 km NV om Kopparberg och 10 km NO om Bredsjö.

Kristi Himmelfärdshelgen för några år sedan paddlade jag Nittälven vilken är den bästa paddelleden jag hittils paddlat trots många hinder längs vägen med nedfallna träd, mycket vass och ris. Det blev till att plocka fram sågen minst en gång under paddlingen. 

Nittälven är en slingrande älv som inte har en enda raksträcka. Nittälven ligger i norra Västmanland och är en mycket populär kanotled. Den är nog den krokigast älv man kan tänka sig, ibland slår den nästan knut på sig själv. Så om man vill träna sina styrtag är det här rätt plats. Älven rinner i skogslandskapet i Bergslagen och det finns ingen bebyggelse runt älven. Turen bjuder på fin naturupplevelse och lätt paddling.  Fösta natten tillbringade jag vid Dansarbacken och andra natten sov jag vid Nittbo.

Kojan ni ser mig besöka i början av bilderna heter Eskilskoja och ligger uppe på åsen med utsikt ut över Nittälven inte långt från starten vid Uvbergsbron.

Du undrar säkert hur jag kom tillbaka till bilen? Vi började prata med en man och en kvinna som gick förbi Nittbo på kvällen när vi skulle övernatta där. De hade sin stuga i slutet av sjön och erbjöd sig att köra oss tillbaka till bilen. Innan dess hade vi egentligen ingen plan för hur vi skulle ta oss tillbaka. Det brukar lösa sig. Antingen taxi eller lifta funkar oftast jätte bra ute på landsbygden.

Jag rekommenderar att man paddlar denna endast tidig vår och absolut senast i början av maj om det inte varit en stor vårflod, då går det kanske lite längre. När jag skulle paddla leden ringde jag till www.naturarvskompaniet.se  som talade om hur vattenståndet var. Det gick kanske att paddla en vecka till, inte mer. Från Naturvarvskompaniet kan man även hyra kanot.

Info om Kajoxadalen

Kaljoxadalen är ett av Örebro läns största skyddade vildmarksområden. Det gränsar i norr mot reservatet Nittälvsbrännan och tillsammans har reservaten en yta på drygt 700 hektar. Kaljoxadalen är ett variationsrikt landskap med såväl berg och skog som hedar och myrar. Det gör att reservatet också har ett rikt växt- och djurliv.

Info om paddelleden

Start  Uvbergsbron

Slutplats  Sjön Ljusnaren, söder om Skäret (man kan fortsätta till Kopparberg, men då har man ett ganska långt lyft i Skäret).

Längd  Ca 27 km (36 km till Kopparberg)

Karaktär  Älv i skogslandskap, Lätt strömmande vatten, fina sandstränder och många bäverfällda träd. Några enklare forsar som kan vara grunda vid lågvatten.

Tidpunkt  Älven går endast att paddla vid högvatten så mitten av april och en bit in i maj är bäst. Paddlar man senare får man räkna med att vada eller bära förbi forsarna.

Övrig information  Det finns ett flertal vindskydd och rastplatser längs älven.

Här nere kan du ladda ner en jättebra beskrivning av paddelleden och de vandringsleder som finns i området.