Finnhamn - Ingarö Båtluffarled

Båtluffarleden Stockholms skärgård

Finnhamn - Ingarö Båtluffarleden

Det var dags att göra om den väldigt vackra vandringen av Båtluffarleden i Stockholms Skärgård. Förra gången vi vandrade här tog vi inga bilder och tanken på en hemsida med samlad information om leder och kartor var inte ens påkommen.

 Vi parkerade vår bil i Vaxholm och tog färjan ut till Finnhamn. Båtturen ut tar ca. 2 timmar beroende på färja och bolag.

Framme i Finnhamn

Väl framme vid Finnhamn passade vi på att ta ett par chacher innan vi vandrade mot båten som man använder sig av för att ta sig mellan öarna. Vi öste ur roddbåten som låg förtöjd vid stranden och lagade sedan till vår medhavda lunch på vårt Primus gasolkök.

Under tiden vi åt lunch kom det två killar från tyskland som, precis som vi, vandrade båtluffarleden mellan öarna. De tackade oss för att vi öst ur båten och rodde iväg under tiden åt vi vår lunch. När de kom tillbaka med den ena roddbåten frågade de om vi ville följa med dem för att sippa slussa båtarna fram och tillbaka. Vi tackade vänligt nej till deras erbjudande. Det är ju just detta momentet som är det roliga med hela leden (en båt skall alltid finnas kvar på vardera ön).
I Finnhamn är inte leden så bra markerad och det kan ta ett tag att hitta roddbåten om man inte varit här förut. På Ingmarsö är dock leden väl markerad.

Vi passerade förbi båthamnen och här finns ett par fina grillplatser.

Strax innan hästudden, vid sjön, passerar vi förbi det ställe som vi tältade vid förra gången vi vandrade denna leden.

Vid Femsundsviken upptäcker vi plötsligt att det ryker nedanför en klippa. Vi undrar vem som valt att göra upp en eld här? När vi kommer fram ser vi att det brinner för fullt i marken. Troligen har någon vandrare kastat en fimp som tänt på det torra gräset. Vi letar fram de flaskor, och kastruller vi har med oss och tränger oss ner mot havet för att komma åt vatten att släcka elden. Efter ca. 15 minuter är elden släckt. Precis då kommer en dam gående på leden. Vi frågar om hon bor på ön. Jodå, det gör hon. Vi visar elden och hon lovar att säga till närmsta granne så han kan gå dit lite senare på eftermiddagen och titta till platsen så inte elden tagit sig igen.

Båten tillbaka till Vaxholm från Ingmarsö

Efter dramatiken med elden hade vi ca. 2 km kvar till vi var framme vid bryggan. Vi passade in båten tillbaka väldigt precis och behövde bara vänta i 15 minuter.

Information om Mellersta båtluffarleden

Här är skärgården som bredast med ett myller av båtlinjer och öar som Grinda, Gällnö, Möja, Finnhamn och Ingmarsör. Om du vill kan du byta mellan olika leder och båtlinjer med hjälp av båtluffarledens roddbåtar.

Tag båten till Finnhamn. Här startar du vandringen på båtluffarleden. Snart når du ett smalt sund med en roddbåt på vardera stranden. Den kan du låna för att ro över till Kålgårdsön. Glöm bara inte att bogsera över den andra båten till Finnhamn först så att ingen strand blir utan. Från Kålgårdsön finns markerad led till Ingmarsö.

Båtluffarleden passar sig utmärkt för en dagsvandring om man ser till att komma med förmiddagsbåten till Finnhamn.