Högbo Bruk - Vandring, MTB och Längdskidor

Vandra i Sverige - Vandra i Gästrikland

Högbo Bruk - Vandring, MTB och Längdskidor

Vi besökte Högbo Bruk i mars 2022 och vid vårt besök var det nästan barmark i skogen men den konstfrusna längdspåren var öppna. Det var pga längdspåren och vandring på Gästrikeleden vi åkte hit. Fredrik och Bruno skulle träna inför polishunds-sm i draghund och dagen efter vandrade vi runt sjön 3,5 km med hundarna. Eftersom hundar endast får vistas i längdspåren på vardagar efter 20:00 så åkte vi hit en fredag direkt efter jobbet. 

Här vi Högbo Bruk passerar även Gästrikeleden och vi vandrade även en bit på den innan vi åkte hem. 

Mountainbike

Cykla långt, kort, högt eller brett. Högbo MTB-Arena har banor i alla svårighetsgrader, väl underhållna och redo för högsäsong året om.

Vandring

Högbo Bruk har många möjligheter till vandring i de härliga Gästrikeskogarna. När vi besökte bruket vandrade vi Dammsjön Runt på 3,5 km som är en kort runda där du går på stigar. Vid bruket finns även Bingoslingan 3,7 km, som också går runt sjön, bjuder på enklare underlag.

Gästrikeleden på ca 26 mil går genom Högbo och inbjuder till skön vandring. 

Den 2,7 mil långa Fäbodleden går från Högbo Bruk och västerut till Kungsberget. 

Den kortare Högboleden på 9 km sträcker sig från Högbo Bruk till Resecentrum i Sandviken.

Paddla kanot

Paddla i sjöar, åar, kanaler, forsar och dammar. Vi har turer för nybörjare och för dig som vill vässa tekniken som kanotist. Upptäck Högbos vackra vatten med Högbo Canoe-Arena!

Längdskidor

Rasta längdskidorna i flacka och kuperade spår av olika längd. Högbo Ski-Arena har rekordtidig skidstart med konstsnö. Alla skidspår är preparerade med ett klassiskt spår och en fristilsbädd. Hundar får endast vistas i spåren efter 20:00 på vardagar. 

Löpning

Markerade löpspår finns från 2,5 till 15 km med ett bra, löpvänligt underlag av packat grus. Löpspåren är desamma som skidspåren vintertid och har samma markeringar.

Dagspår: 6,5 • 8 • 10 • 12 • 15
Elbelysta spår t.o.m. kl 22: 2,5 • 4 • 5 • 7,5
Det finns både flacka och kuperade spår. Löpspåren utgår från Spårcentralen 

Bada på sommaren och vintern

Barnvänligt och handikappanpassat friluftsbad med allt du behöver. Bada från vinterbryggan eller toppa äventyret med en isvak? Vid kiosken finns omklädningsrum, dusch och en varm, skön bastu.

Ställplats mitt på bruket

Vi bodde vid en ställplats precis vid bruket. Här får man stå både med  husbil eller husvagn. Man står mitt i bruket med bara en träddunge mellan ekipaget och sjön. Ett stenkast bort börjar friluftsspåren! Ställplatsen kostar 200,- inkl. el och tillgång till dusch och toa. Ställplatsen förbokas så du kan komma fram sent och din plats finns ändå kvar. Man kan även parkera på parkeringen utan el och då swishar man 100,-

Här kan du ladda ner en spårkarta över Högbo Bruk

Andra vandringsleder som utgår från Högbo Bruk

  • Gästrikeleden - rundslinga som är 27 mil lång
  • Fäbodleden 28 km Högbo Bruk till Kungsberget
  • Högboleden 9 km - Resecentrum Sandviken - Högbo Bruk