Lapplands Tak

25 toppar i Sverige - Sveriges Tak

Lapplands Tak

Kebnekaise 2106 möh


Plats: Väster om Kiruna
Position:N 67°54,054' E 18°31,041'
Höjd över havet: 2103 m
Klassificering: Class 1 (Vad är detta?)
Avstånd: ca. 62 km tur och retur
Höjdskillnad: ca. 1850 m

Köranvisning:

Ta buss 92 från Kiruna till Nikkaluokta. Det tar ungefär en timme. Från Nikkaluokta till Kebnekaises Fjällstation är det vandring som gäller. Man kan välja att vandra hela vägen, 19 km i lätt terräng. Eller så kan man kombinera med båten som körs av samerna i trakten. Vandring och båt, 13 + 6 km. Man kan även välja att flyga helikopter hela vägen.       

Led:

Västra Leden (Class 1): Följ anvisningar på fjällstationen. Västra leden är 24 km och 1620 höjdmeter.

Östra Leden (Class 4): Följ anvisningar på fjällstationen. För denna vandring finns guidning eftersom den passerar glaciärer och innehåller enklare klättring. Östra leden är 16 km och 1420 höjdmeter.

Mitt besök på toppen av Kebnekaise

Sommaren 2003 tog jag bilen till Kiruna och Kebnekaise.  En härlig och intensiv vecka där jag lyckades klämma in en toppbestigning av Kebnekaise. Bilderna nedan är inte de bästa eftersom de är tagna med vanlig kamera och sedan är bilderna scannade. 2003 var det inte så många som ägde en digitalkamera.

Jag valde att vandra till sjön där man kan ta båten. Priset 2003 var 200,- T/R. Jag köpte även en renhamburgare hos Samerna som kör båten i deras kök som heter "Lap Donalds".

När du ska göra toppbestigningen så tig upp tidigt på morgonen för att hinna med toppbestigningen innan eftermiddagsregnet kommer (nästan mer regel än undantag att det regnar på e.m.).

Åskan som gick på natten var något av det häftigaste jaghar varit med om. Åskan slog ner i åskledaren på fjällstationen och det dånet som blev av knallen var häftigt och mäktigt (man kände sig inte så stor på jorden just då).