Stenshuvud Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Stenshuvud Nationalpark


Var: Skåne, 18 km norr om Simrishamn
Parkering: Huvudentrén där man kan hämta kartor vid Naturum.
Rundslinga: 5 km
Svårighet: Lätt men bitvis medelsvår

Mitt besök 2022 - vi tog bilen till huvudentrén där även naturum ligger.

 Vi (jag och familjen) valde att gå en slinga på 5 km som täcker det mesta av nationalparken.
Från huvudentrén till Hällevik följer vi Skåneleden och första stopp var Stenshuvuds högsta punkt. Där uppe på toppen finns spår efter den fornborg som en gång låg här. Högsta punkten är som sagt 97 möh så här har man vidsträck utsikt ut över Hanöbukten. Efter stoppet uppe på berget bär det vidare längs med Skåneleden mot Hällevik. Vi går brant ner för berget och nu byter naturen karaktär. Nu går vi genom gammalt odlingslandskap och vid Hällevik kommer vi fram till den norra entrén. Här lämnar vi Skåneleden som fortsätter norrut längs med kusten. Vi vänder åter söderut och längtar nu efter ett bad i havet. Det är nämligen väldigt varmt när vi vandrar i mitten av augusti 2022 (precis som det var när jag var här i juni 2014). Termometern visar på +28 grader. 

Vi kommer ut till stranden när vi passerar fyren. Nu är det stenblocksterräng längs med vår vandringsväg. Upp och ner hela tiden. Efter ungefär 1,5 km kommer vi så äntligen ut på stranden. Och vi kan njuta av att äntligen kunna se horisonten och njuta av den vita sanden på  ännu en av Skånes alla fina stränder.

Här kan du ladda ner en karta till nationalparken

Jag har besökt Nationalparken ett par gånger och senaste gången var sommaren 2022 tillsammans med familjen. 

Stenshuvuds nationalpark ligger på Österlen strax söder om Kivik, 15 km norr om Simrishamn. Från väg 9 finns skyltat till nationalparken.
Stenshuvuds nationalpark bildades 1986 och ligger på Österlen i sydöstra Skåne.
Nationalparken är 400 ha varav ca 80 ha är hav. Själva berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är den högsta med sina 97 meter över havet där du också hittar den gamla Fornborgen.


Hitta till Nationalparken
Stenshuvuds nationalpark ligger på Österlen strax söder om Kivik, 15 km norr om Simrishamn. Från väg 9 finns skyltat till nationalparken.
Har du inte tillgång till bil, så kan du utnyttja kollaktivtrafiken, Skåneexpressen 3. Man får hoppa av ute vid stora vägen och gå tre kilometer in till huvudentrén. Det är ungefär lika långt om man vill gå från Kivik till parkens norra ände.

Var ute i god tid eller kom på eftermiddagen om du ska besöka nationalparken. Parkeringen är inte speciellt stor och den blir fort full. Under sommaren finns det securitas vakter som kontrollerar så alla parkerar som man ska. 


Först besökte vi Haväng och Brösarps Backar som ligger strax norr om Nationalparken

Från familjens besök vid Stenshuvud Nationalpark 2022

Från mitt besök 2014