Stenshuvud Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Stenshuvud Nationalpark


Var: Skåne, 18 km norr om Simrishamn
Parkering: Huvudentrén där man kan hämta kartor vid Naturum.
Rundslinga: 5 km
Svårighet: Lätt men bitvis medelsvår


Stenshuvuds nationalpark ligger på Österlen strax söder om Kivik, 15 km norr om Simrishamn. Från väg 9 finns skyltat till nationalparken.
Stenshuvuds nationalpark bildades 1986 och ligger på Österlen i sydöstra Skåne.
Nationalparken är 400 ha varav ca 80 ha är hav. Själva berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är den högsta med sina 97 meter över havet där du också hittar den gamla Fornborgen.

Jag tog bilen till huvudentrén där även naturum ligger.

 Jag valde att gå en slinga på 5 km som täcker det mesta av nationalparken.
Från huvudentrén till Hällevik följer vi Skåneleden och första stopp var Stenshuvuds högsta punkt. Där uppe på toppen finns spår efter den fornborg som en gång låg här. Högsta punkten är som sagt 97 möh så här har man vidsträck utsikt ut över Hanöbukten.
Efter stoppet uppe på berget bär det vidare längs med Skåneleden mot Hällevik. Vi går brant ner för berget och nu byter naturen karaktär. Nu går vi genom gammalt odlingslandskap och vid Hällevik kommer vi fram till den norra entrén. Här lämnar vi Skåneleden som fortsätter norrut längs med kusten. Vi vänder åter söderut och längtar nu efter ett bad i havet. Det är nämligen väldigt varmt när vi vandrar i mitten av juni 2014. Termometern visar på +28 grader. 

Vi kommer ut till stranden när vi passerar fyren.
Nu är det stenblocksterräng längs med vår vandringsväg. Upp och ner hela tiden.
Efter ungefär 1,5 km kommer vi så äntligen ut på stranden.
Och vi kan ta vårt efterlängtade dopp i havet och sola en stund på ännu en av Skånes alla fina stränder.

 #29nationalparkerisverige #25topparisverige #peakofsweden

Här kan du ladda ner en karta till nationalparken


Hitta till Nationalparken
Stenshuvuds nationalpark ligger på Österlen strax söder om Kivik, 15 km norr om Simrishamn. Från väg 9 finns skyltat till nationalparken.
Har du inte tillgång till bil, så kan du utnyttja kollaktivtrafiken, Skåneexpressen 3. Man får hoppa av ute vid stora vägen och gå tre kilometer in till huvudentrén. Det är ungefär lika långt om man vill gå från Kivik till parkens norra ände.

Vid entrén och Naturum till Stenshuvud NationalparkVi följer en led rakt takt igenom nationalparken. Stora ekar05Upp på en höjd med kraftig stigning och fin utsiktUtsikt långt över havetRötterna kringlar sig uppåt mot trädstammen Lite myskoHelena Traneving och Thomas Traneving på toppenneråt i skogen och upp igenNästa topp med ännu mer utsiktHär fanns en trappa ner för brantenVarierande landskap Öppna ängar och skogHär kommer vi in i en skog med massor av olika planterade träd , som en parkskog.Lite trolsk skogFramme vid Hällevik som även är en entré till Stenshuvud Nationalpark.

Från Hällevik och in i nationalparken igenColoradogranoch andra barrträdBlomsterängar och skog omväxlandeFörbi en vacker fyr vid vattnetDjälvulsklippanHär hade någon bott för länge senHelenaFramme vid den fina sandstrandenThomas tar sig ett doppEn kort vandring på stranden och sedan upp mot NaturumOrkidéer längs vägenFramme vid Naturum och bilen