Monte Luppia - Garda Sjön

Vandra i Italien

Monte Luppia, Garda


Garda 22 Juli

Vandring över Monte Luppia, Garda, Garda sjön
Lätt vandring
Betyg 4

Efter en något svalare natt i bergen begav vi oss åter ner mot Gardasjön för att vandra över Monte Luppia. Här nere var det varmt. Närmare bestämt en bit över 30 grader. Idag skulle det bli en svettig vandring upp på Monte Luppia.

Det är populärt att vandra upp på Monte Luppia för att titta på alla hällristningar i området. Hällristningarna finns i mängder och tros ha skapats av herdarna under de tusentals år de vallat sina får på sluttningarna ner mot sjön.

Monte Luppia är berget bakom Punta San Vigilio och beläget vid den nordöstra kanten av Garda viken (väster om staden Garda). Vi parkerade alltså bilen vid Punta San Vigilio. Här finns det dagligen en vakt som håller koll på bilarna och hjälper till att hitta en skuggig plats att parkera bilen. Själva parkeringen kostar inget men vakten vill ha en slant som tack för hjälpen.
Vi följde stigen upp mot det gamla slottet innan stigen tog oss in i skogen och stigningen upp för berget började. Här, lite högre upp och längst ut på udden, hade vi en storslagen utsikt ut över Gardasjön.

Eftersom vår guidebok var lite otydlig irrade vi bort oss på en liten stig innan vi tillslut hittade en skylt med "grafitti" och förstod att vi var på rätt väg. Om du tänker gå denna vandring - följ den stora grus stigen rakt fram och INTE den lilla, smala, djurstigen till höger precis efter slottet.
Vi följde vandringsled nr 44 men markeringarna var väldigt otydliga och större delar av vandringen var de helt borta. Tyvärr var inte vår karta den bästa så nästan hela vandringen gick vi på känn. Som tur var hade någon innan oss, som också letat efter toppen, ristat in riktningen på en staketstolpe. Antagligen är det fler än vi som irrar bort oss här.

Vägen ner för berget var om något mer otydlig på vår karta (guidebok) så vi irrade runt ett bra tag i hettan. På vägen ner för berget stannade vi till och åt vår lunch i en någorlunda skuggig lund.
När vi till slut hittade en skylt med vandringsväg nr 41 hade vi en timmes vandring tillbaka till Punta San Vigilio.

Dagen avslutades med dusch och ett dopp i Gardasjön vid Punta San Vigilio (inträde till badet) innan vi bestämde oss för att köra vidare mot fler vandringar i Dolomiterna.

Böckerna vi köpte kan man beställa på nätet:
www.amazon.de/Rund-den-Gardasee-Wanderf%C3%BChrer-Touren/dp/3854919492/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1319529882&sr=1-3

www.amazon.de/Rund-den-Gardasee-Wanderf%C3%BChrer-H%C3%B6henprofilen/dp/3850262383/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1319530197&sr=1-2